Het energielandschap is steeds in beweging. Ecopower volgt de evoluties op de voet en communiceert regelmatig over veranderingen op de markt en bij Ecopower.

Naar aanleiding van de aangekondigde prijsveranderingen van 1 januari 2025 en de lancering van de ‘simulator dynamische prijs’ in EnergieID Premium gaven onze specialist marktwerking Wim Somers, algemeen coördinator Jim Williame en communicatiecollega Jana Vanderkelen op 7 november 2024 een webinar. In dit artikel vindt u

  • Een beknopte samenvatting per onderwerp met de nodige links en referenties
  • De volledige opname van het webinar
  • Het antwoord op de vragen die we kregen

Stroomlevering in 2024

In 2024 ging Ecopower over de kaap van 60.000 klanten. Er kwamen heel wat mensen bij sinds het einde van de contractstop begin 2024.

We schatten dat we 2024 zullen eindigen met 130 miljoen kWh geleverde burgerstroom, geproduceerd door onze 26 windturbines (met Ranst erbij zijn het er intussen 29), meer dan 200 zonnepaneelinstallaties én de zonnepanelen van de leden met digitale meter die hun overschot injecteren (zo’n 40 miljoen kWh). Op jaarbasis produceren we zo samen voldoende stroom voor alle leden van onze energiegemeenschap. Meer dan 70% van de tijd zijn we zelfvoorzienend, dat noemen we de dekkingsgraad. Vaak hebben we overschot aan productie, dat compenseert de momenten dat we minder produceren dan leveren.

Uitleg en enkele grafieken in het webinar vanaf 02:53.

Prijsveranderingen 1 januari 2025

Op 1 januari 2025 wijzigen sommige prijselementen bij Ecopower: de terugleververgoeding bij Groene Burgerstroom daalt, de prijsformule voor injectie bij Dynamische Burgerstroom wijzigt en het forfait terugdraaiende meter stijgt. Het uitgangspunt blijft dat we leveren aan kostprijs: we willen geen winst maken, maar natuurlijk ook geen verlies.

Over de prijsveranderingen 1 januari leest u alles in dit artikel.

Toelichting in het webinar vanaf 07:15.

Marktevoluties

Tijdens het webinar lichten we ook de evoluties op de markt toe die de beslissingen bij Ecopower rond stroomlevering en prijszetting beïnvloeden. Denk aan de marktprijs van stroom, de evolutie van zonnepanelen bij particulieren en bedrijven, de waarde van zonnestroom op de markt, de evolutie van profielkosten en onbalanskosten, de stijgende injectie van onze klanten en de toename van het aantal digitale meters. We kijken ook even in onze glazen bol naar de markt van de toekomst.

We leggen het uit in het webinar vanaf 14:00.

EnergieID Premium: de mogelijkheden

Ecopower werkt samen met het coöperatieve dataplatform EnergieID om klanten inzicht te geven in hun verbruik en hun persoonlijke profiel. In uw EnergieID Premium account (aangeboden door Ecopower aan alle klanten) vindt u een schat aan informatie en grafieken die u helpen om te meten, te weten en slimme keuzes te maken.

Lees hier meer over het nut en de mogelijkheden van EnergieID Premium.

Lees hier hoe u uw Premium-account activeert, deze dienst is gratis voor Ecopower-klanten.

Toelichting in het webinar vanaf 26:10.

Simulator dynamische prijs

Recent werd een nieuwe tool toegevoegd in EnergieID Premium: de ‘simulator dynamische prijs’. Die geeft u inzicht of een dynamische prijs geschikt is voor uw profiel of niet.

Lees er meer over in dit blogartikel.

Toelichting in het webinar vanaf 28:04.

Opname webinar

Onder de opname leest u het antwoord op de vragen die we kregen tijdens het webinar)

In dit webinar:

00:00 - 02:53 Intro
02:53 - 07:15 Stroomlevering in 2024
07:15 - 14:00 Prijzen in 2025
14:00 - 24:15 Marktevoluties
24:27 - 26:10 Flexsys-project
26:10 - 27:58 Overzicht EnergieID Premium
28:04 - 36:21 Simulator dynamische prijs


Vragen en antwoorden uit het webinar

  • Ecopower levert aan kostprijs (geen winst of verlies op de stroomlevering). Dat is in het belang van de klant. Is het het dan passend om een opbrengst voor coöperanten te voorzien?

Ecopower is in de eerste plaats een coöperatie van burgers die samen investeren in groene stroom. Met die investeringen proberen we een rendement te halen, wat ten goede komt aan de coöperanten via het dividend. Een hogere stroomprijs kan zorgen voor meer winst en dus meer dividend, maar ook voor een hogere stroomfactuur. In het model zitten een heel aantal risico’s die er soms voor zorgen dat het gewicht eerder bij de klanten of eerder bij de coöperanten ligt. We proberen hierin steeds zo goed mogelijk het evenwicht te bewaken.

  • Is er een link tussen de terugleververgoeding en de afnameprijs?

Ja. De afnameprijs en de terugleververgoeding zijn op dit moment aan elkaar gekoppeld. De waarde van zonnestroom is echter verhoudingsgewijs enorm veel sterker gedaald dan de kostprijs voor afname. Doordat de onderliggende waardeverhouding sterk wijzigt, moet dat ook in de prijzen doorgerekend worden.


  • Waarom mag ik niet vrij wisselen tussen het dynamische en het gewone contract?

Het gewone contract, Groene Burgerstroom, maakt een gemiddelde over het hele jaar. Op sommige momenten zal dit contract voor Ecopower eerder te weinig inkomsten genereren, en op andere momenten wat te veel. Door de twee in evenwicht te houden kunnen we een scherpe prijs aanbieden. Als klanten nu enkel de momenten waarop Ecopower toe moet steken groene burgerstroom nemen, en op andere momenten omschakelen naar Dynamische Burgerstroom, loopt er iets mis. Dan maken we verlies op de prijs van groene burgerstroom. Dat zou het hele model wankel maken. Om die reden is er een beperking op heen en weer switchen. Als een klant een heel jaar groene burgerstroom neemt, neemt hij een deel van de goede en slechte momenten en blijft het voor Ecopower realistisch om zo’n aanbod te hebben.

  • Is het interessant voor Ecopower om klanten zonder zonnepanelen aan te trekken?

We proberen prijzen zo te zetten dat het geen verschil maakt wat voor type klanten voor Ecopower kiezen. Het is dus niet onze bedoeling om specifiek klanten zonder zonnepanelen aan te trekken.


  • Maakt de dynamische prijs thuisbatterijen interessant?

Prijzen die verder uit elkaar liggen, maken thuisbatterijen inderdaad interessanter. De investering in zo’n batterij maakt u voor vele jaren. Het is niet zeker dat de huidige situatie zich in de toekomst zomaar zal verderzetten. We geven geen advies over het al dan niet installeren van thuisbatterijen. Het is in ieder geval nog niet evident dat een thuisbatterij een goede investering zal zijn nu.

  • Ecopower moet vooraf doorgeven hoeveel klanten gaan afnemen en injecteren de volgende dag en wordt afgerekend op de verschillen tussen die voorspelling in de werkelijkheid. Hoe loopt dit voor klanten met een analoge meter en is er een verschil met klanten met een digitale meter?

Het klopt inderdaad dat Ecopower vooraf moet doorgeven of voorspellen hoeveel klanten gaan afnemen. Zowel voor digitale meters (zonder dynamische prijs) als voor oude analoge meters is die hele oefening gebaseerd op aannames en regels. Die regels verschillen licht bij digitale en bij analoge meters, maar in grote lijnen is dit voorlopig hetzelfde. Enkel voor klanten met een terugdraaiende meter is dit proces helemaal anders. Daarbij worden volumes productie en consumptie op basis van het omvormervermogen van de installaties toegevoegd, die ook moeten ingeschat worden de dag vooraf. Dat maakt het proces voor dit soort klanten kostelijk en ingewikkeld.

De prijs die we betalen voor de verschillen tussen de voorspellingen en de werkelijkheid noemen we de ‘onbalanskosten’.

  • Is de prijs van Groene Burgerstroom nog competitief met de prijs van andere leveranciers?

Ja. Ecopower kijkt voor het bepalen van de prijs voor Groene Burgerstroom naar de eigen projecten en werking en volgt steeds het principe dat we leveren aan kostprijs. Als we toch over de haag kijken bij andere leveranciers zien we dat onze half vaste, half variabele prijs zich positioneert tussen de vaste en de variabele aanbiedingen. Dat is helemaal volgens de verwachtingen.

  • Wat verandert er vanaf 1 januari 2025 met de warmtekracht- en groenestroomcertificaten?

Wij verwachten op dit moment geen aanpassing van het quotum voor warmtekracht- en groenestroomcertificaten. Dat betekent dat we onze prijs daarvoor gewoon kunnen aanhouden. Als er wettelijk iets veranderd, zal Ecopower wij die aanpassing zo snel mogelijk doorzetten.

  • Waarom daalt de afnameprijs niet en de injectieprijs wel bij de dynamisch prijs? Wordt op die manier de marge op de dynamische tarieven verhoogd, wat deze prijsformule ontmoedigt? Is een dynamische prijs niet net de toekomst als we elektrificatie, sturing en flexibiliteit in het achterhoofd houden? Worden commerciële leveranciers hierdoor interessanter dan Ecopower?

Met de toeslagen en afslagen weerspiegelen we de onbalanskosten die er zijn voor afname en injectie. We proberen die zo dicht mogelijk in lijn te brengen met de realiteit. Als we dat niet zouden doen, maken we verlies op de dynamische contracten. Hoe andere leveranciers hun aanbod maken hebben we niet in de hand. We kunnen dus ook geen uitspraken doen over de vergelijking. We hopen ook dat we niet de allergoedkoopste moeten zijn om onze klanten te overtuigen om bij ons te blijven. Ecopower is geen commerciële prijsbreker. We hebben ook geen andere, duurdere contracten om eventuele goedkopere contracten te compenseren zoals veel spelers doen. Ecopower heeft twee producten met twee formules, zo krijgt iedereen in alle transparantie dezelfde, eerlijke prijs.

  • Wordt de 5 euro per maand vaste kosten bij Dynamische Burgerstroom binnenkort afgeschaft?

Dat is niet de bedoeling. De 5 euro per maand zijn kosten voor de werking. Bij Groene Burgerstroom zit dit in de formule voor de afnameprijs vervat en betaalt de klant dus meer bij hoger verbruik. Bij Dynamische Burgerstroom is dit niet het geval. Zo verstoren we het signaal voor die klanten niet en ontmoedigen we ook mensen met grote stuurbare verbruikers zoals elektrische wagens niet om deze formule te nemen. Zij kunnen er net het grootste verschil mee maken.

  • Zou ik mijn zonnepanelen beter oost-west oriënteren in plaats van naar het zuiden omwille van de forse daling van de injectievergoeding?

Als u ooit een dynamische prijs zou nemen, is het inderdaad zo dat extra productie in de ochtend en avond veel waardevoller is dan meer productie op de middag. In die zin is het een toekomstgerichte keuze om uw panelen in functie daarvan te richten. Oude installaties aanpassen is niet altijd zo eenvoudig en een aanpassing door een installateur is vaak kostelijk. De kans is groot dat u die ingreep niet zal terugverdienen met het verschil.

  • Als ik stroom afneem als de prijs per kWh onder nul zakt, hoe wordt dan het capaciteitstarief berekend? Telt mijn afname wanneer de prijs onder nul zakt mee bij de berekening van het capaciteitstarief, terwijl ik eigenlijk net het net ontlast in plaats van belast?

Het capaciteitstarief is een nettarief, ontworpen om de overbelasting van het lokale elektriciteitsnet te vermijden. In veel gevallen doet dit soort overbelasting zich echter niet voor op momenten met lage elektriciteitsprijzen. Toch maakt het capaciteitstarief geen onderscheid. Zelfs bij negatieve prijzen wordt uw piek meegeteld. Er wordt wel gewerkt aan verbeteringen van het capaciteitstarief. Die aanpassingen doorlopen een lang proces. Pas over 2 à 3 jaar zou zo’n nieuwe versie van het capaciteitstarief kunnen starten. De eerste ideeën zijn om daarbij effectief rekening te houden met het moment waarop de piek zich voordoet.