Op 1 januari wijzigen er sommige prijselementen bij Ecopower. Zo brengen we de prijzen weer zo goed mogelijk in lijn met onze kosten. Het idee achter de prijszetting bij Ecopower blijft dat we leveren aan kostprijs; we willen er geen winst op maken maar natuurlijk ook geen verlies.

Zoals bepaald in onze algemene voorwaarden laten we een prijswijziging minstens twee maanden op voorhand weten. Het gaat alleen over het gedeelte ‘elektriciteit’, het Ecopower-gedeelte van de prijs dus. Mogelijke wijzigingen van heffingen (overheid) en nettarieven (netbeheerder) geven we door zodra we hier zelf informatie over krijgen.


Alles over Groene Burgerstroom: www.ecopower.be/prijs

Alles over Dynamische Burgerstroom: www.ecopower.be/dynamischeburgerstroom

Meer uitleg: afnameprijs stabiel, injectieprijs daalt

Aan onze afnameprijs voor Groene Burgerstroom verandert er niks. Het vaste gedeelte wordt bepaald door de projectontwikkeling en werking van Ecopower, het variabele gedeelte door de markt. Die interne en externe elementen vertonen geen wijzigingen die een prijsaanpassing vereisen.

De waarde van zonne-energie op de elektriciteitsmarkt heeft wel een grote duik genomen in 2024. Er komen heel veel nieuwe zonnepanelen bij, zowel kleine installaties bij particulieren als grote installaties bij bedrijven, overheden en andere organisaties. Ook bij onze klanten zijn er heel veel nieuwe zonnepanelen bijgekomen. Al die extra groene stroom kunnen we alleen maar toejuichen. Het enorme extra aanbod zorgt op de markt wel voor lagere prijzen, zeker op momenten met veel zon. Ook de systeemkosten die Ecopower moet betalen om het evenwicht op het stroomnet te bewaren (onbalanskosten), namen dit jaar stevig toe. Om die redenen stelt Ecopower de terugleververgoeding naar beneden bij. Zo blijft de terugleververgoeding in verhouding tot onze afnameprijs.

Om dezelfde reden passen we ook het forfait terugdraaiende meter aan. Dat forfait is immers gebaseerd op het verschil tussen de waarde van zonnestroom in de zomer tegenover de kosten van de afname in de winter. Dit forfait is enkel van toepassing voor klanten met een terugdraaiende meter en zonnepanelen. Wie overschakelt op een digitale meter (en dat zou in de loop van 2025 iedereen moeten zijn) betaalt uiteraard geen forfait meer, dit verhaal is dus eindig.


Een blik op de toekomst

We kunnen onmogelijk weten wat de toekomst brengt. De elektriciteitsmarkt staat onder invloed van enorm veel factoren tegelijk. Een aantal evoluties stellen ons wel hoopvol. Zo passen grote en kleine spelers op de elektriciteitsmarkt zich steeds meer aan aan de sterk toenemende hoeveelheid hernieuwbare energie op het net, bijvoorbeeld door verbruik te verplaatsen naar goedkope momenten. Ook staan we aan het begin van een golf van elektrificatie (elektrische wagens, warmtepompen, …) die de elektriciteitsvraag fors zal doen toenemen. Die extra vraag zal ongetwijfeld een effect hebben op de prijs. Meer flexibiliteit en opslag zorgen voor het verschuiven van verbruik naar momenten waarop er veel productie is, ook dat kan de prijs positief beïnvloeden.

Zien we een herstel van de markt van zonnestroom, dan stijgt bij Ecopower uiteraard ook de prijs voor injectie weer. Onze terugleververgoeding stijgt wanneer het kan en daalt wanneer het moet. Dé sleutel voor een zo laag mogelijke factuur blijft energie besparen en - voor mensen met zonnepanelen - inzetten op zelfconsumptie. Dat betekent uw verbruik zo veel mogelijk verschuiven naar de momenten waarop uw panelen produceren.


Wat met Dynamische Burgerstroom?

Voor de beperkte groep klanten met het contract Dynamische Burgerstroom (en dus een prijs die elk uur verschilt) wijzigt alleen de prijsformule voor injectie. De nieuwe formule betekent in de huidige marktomstandigheden een daling. De aanpassing is noodzakelijk omdat de onbalanskosten voor injectie van zonnepanelen sterk zijn toegenomen en niet zo afhankelijk zijn van de hoogte van de EPEX DA elektriciteitsprijs. Van deze groep doet een klein aantal aan energiedelen. Voor hen verandert de toeslag op uitgewisselde energie van 0,15*EPEX DA + 4 euro/MWh naar 0,02*EPEX DA + 15 euro/MWh (in overeenstemming met de prijs voor injectie bij Dynamische Burgerstroom).

Wilt u uitzoeken of een contract met dynamische prijs geschikt is voor uw profiel? Ecopower lanceert in EnergieID Premium een nieuwe functionaliteit: de Simulator Dynamische Burgerstroom.

  • Hier leest u er meer over.
  • Hier leggen we uit hoe u met EnergieID Premium aan de slag gaat.

Meer info: website en webinar

Kom op woensdag 7 november naar ons webinar over stroomlevering. Ons team marktwerking geeft tekst en uitleg bij de evoluties bij Ecopower en op de markt. Een vraag? Bedankt om die bij inschrijving te stellen, zo zijn we goed voorbereid. Schrijf in via www.ecopower.be/webinar-stroom.


Enkele grafieken: voorsmaakje op het webinar

Onderstaande grafieken bevatten data over de actuele trends rond zonnestroom. Ze staven bovenstaande tekst en de beslissingen die Ecopower neemt over de afname- en injectieprijzen. In het webinar op 7 november worden ze uitgebreid toegelicht.

Grafiek 1 – toename zonnestroom in België

Er werd massaal geïnvesteerd in zonnepanelen de afgelopen jaren. Een hele hoop groene stroom dus! De grafiek toont het geïnstalleerd vermogen (in MW) op het distributienet, zoals gepubliceerd door Elia. Ook in het komende jaar zal er nog heel wat bijkomen. In de grafiek hierboven projecteren we de trend van het afgelopen jaar naar de toekomst. Het is een hele uitdaging voor alle spelers op de elektriciteitsmarkt om hier slim mee om te gaan.



Grafiek 2 - Gegevens van Elia over de marktwaarde van geïnjecteerde zonnestroom 

De waarde van geproduceerde zonnestroom op de markt is altijd lager dan de gemiddelde marktprijs. Dat komt door profielkosten (kannibalisatie, donkergroen) en onbalanskosten (oranje). Van de totale balk (de initiële prijs) blijft na aftrek van beide kosten nog het lichtgroene gedeelte over. Dat is de werkelijke, overblijvende waarde van geïnjecteerde zonnestroom. Omdat de profiel- en onbalanskosten zo fel gestegen zijn, blijft er voor 2024 een zeer beperkte waarde over. Als de waarde van zonnestroom daalt, moet onze terugleververgoeding ook naar verhouding zakken.


Grafiek 3: evolutie van de totale hoeveelheid stroom geleverd door Ecopower (de donkergroene lijn) en het gedeelte daarvan geïnjecteerd door de Ecopower-klanten met zonnepanelen en een digitale meter (lichtgroen).

Steeds meer Ecopower-klanten investeren fors in zonnepanelen. Wat zij niet zelf verbruiken, gaat op het net en wordt via Ecopower geleverd aan de andere leden van de coöperatie. De jaarlijkse injectie van de klanten (met digitale meter) komt in oktober 2024 overeen met wel 37% uit van alle stroom die Ecopower jaarlijks levert. Betaalt Ecopower een te hoge prijs voor de injectie (de terugleververgoeding) dan heeft dit een rechtstreeks effect op de prijs voor afname. Ecopower zoekt hierin steeds een gezond evenwicht zodat niet één bepaald profiel klanten bevoordeeld wordt en de balans ook voor de coöperatie blijft kloppen. Lees hiervoor de uitgebreide veelgestelde vraag ‘Hoe bepaalt Ecopower de terugleververgoeding’.