PowerPost September 2023
De Energiecafés
Hoera, de jaarlijkse Energiecafés komen eraan! Dit jaar organiseren we twee avondedities en voor het eerst een gezinsdag zodat ook ouders kunnen deelnemen terwijl hun kroost (vanaf 6 jaar) aan de slag gaat met burgerenergie. Tot dan!
Het programma is voor de drie edities hetzelfde: u kunt kiezen tussen de infosessie of een van de twee workshops. Op de gezinsdag in Leuven voegen we hier twee kinderworkshops aan toe: eentje met creatieve en eentje met technologische insteek.
Na het inhoudelijke programma praten we gezellig bij met een glaasje en kunt u in gesprek gaan met de Ecopower-medewerkers en met elkaar.
Infosessie met vraag & antwoord
Voor wie vooral graag komt luisteren. In deze sessie komen uiteenlopende actuele thema’s aan bod die we telkens fris en kort voorstellen in één tot vijf minuten. Daarna maken we ruimte voor gesprek en vragen.
Workshop 1: samen naar 10% minder verbruik met EnergieID
Wat als... we met alle Ecopower-leden 10% minder groene burgerstroom zouden verbruiken? Dan daalt uw factuur en maken we samen ruimte voor 5000 nieuwe klanten, zelfs zonder dat er nieuwe projecten bijkomen. Waar starten? Wie geeft u veilig inzicht in uw stroomverbruik? Hoe weet u of de geleverde inspanningen lonen? En hoe blijft u gemotiveerd?
In deze workshop komt u het te weten. Ook krijgt u een voorproefje van het splinternieuwe aanbod van EnergieID, de coöperatieve oplossing voor energiemonitoring op maat. Binnenkort biedt Ecopower de Premium-versie aan via MijnEcopower. Iedereen welkom, ook zonder voorkennis.
Workshop 2: meer Ecopower-projecten in uw gemeente
Wat kunt u doen voor meer Ecopower-projecten in uw gemeente? Wat doet uw gemeente nu al en wat nog niet? Hoe brengen we gemeenten in contact met Ecopower om samen projecten te realiseren? Wat is er nodig voor een coöperatief energieproject bij uw bedrijf of organisatie?
In deze workshop ligt de focus op beleid en collectieve actie. We laten onze coöperatie samen verder groeien en bloeien en realiseren zo veel mogelijk energie in burgerhanden. U gaat naar huis met concrete tools en actiepunten om zowel uw lokale overheid als bedrijven in uw gemeente aan te sporen om ook te kiezen voor burgerenergie.
Donderdag 19 oktober | uHasselt, Hasselt
19.00 - 22.00 uur
Dinsdag 24 oktober | Howest, Kortrijk
19.30 - 20.30 uur
Het materiaal uit de workshops serveren we ook in twee webinars:
Dinsdag 7 november | 19.30 - 20.30 uur | Online
Meten en besparen met EnergieID
Woensdag 15 november | 19.30 - 20.30 uur | Online
Meer Ecopower-projecten in uw gemeente
Jeugdworkshops (vanaf 6 jaar, alleen in Leuven)
Kinderen en jongeren dromen van een mooie toekomst op een gezonde planeet. Ze horen vaak dat het niet goed gaat met het klimaat en energie speelt daarin een grote rol. Ze willen oplossingen. En dat is nu net waar Ecopower aan werkt: eerlijke, duurzame, lokale energie.
In twee workshops gaan we speels aan de slag met een creatieve of technologische insteek. We nemen uw kroost mee op reis in de wondere wereld van burgerenergie en zijn erg benieuwd naar hun kijk op Ecopower.
De klantendienst helpt u,
helpt u de klantendienst?
Betaal per domiciliëring
Goed nieuws! Zes op de tien klanten betalen hun facturen al via domiciliëring. Op die manier betalen zij nooit te vroeg of te laat en altijd het exacte factuurbedrag. De betalingen worden automatisch verwerkt en er is geen extra manuele administratie nodig. Bedankt daarvoor.
Betaalt u uw facturen nog per overschrijving?
Maak het uzelf en Ecopower administratief gemakkelijk en vraag een domiciliëring aan. Dat kan via www.ecopower.be/domiciliering of door uw IBAN-rekeningnummer te bezorgen aan info@ecopower.be.
Betaalt u per domiciliëring en gaat u niet akkoord met de invordering van een factuur?
Contacteer ons en we lossen het op. U heeft na de betaling ook altijd acht weken tijd om aan uw bank een terugbetaling te vragen. U moet hiervoor geen specifieke reden of bewijs voorleggen. De terugbetaling gebeurt onmiddellijk. Geen enkele reden meer om niet via domiciliëring te betalen!
Kies voor facturen per e-mail
Meer goed nieuws! Zeven op de tien facturen versturen we per e-mail. Dat is snel, betrouwbaar en goedkoop. Dat betekent ook dat drie op de tien facturen nog steeds per post worden verstuurd. Dat duurt langer en brengt kosten met zich mee voor papier en verzending. Voor 2023 schatten we de verzendingskosten voor papieren facturen op 130.000 euro. Om papier en geld te besparen doen we bij deze een warme oproep: kies ook voor facturen per e-mail.
Laat het weten op 03 287 37 79 of stuur een e-mail naar info@ecopower.be en we passen de verzendingswijze aan. Wist u trouwens dat u voor de digitale verzending van de facturen ook een ander e-mailadres kunt opgeven dan het adres dat we gebruiken voor de gewone communicatie?
gebruik MijnEcopower
Al 48.000-Ecopower klanten hebben een MijnEcopower-profiel, velen daarvan zijn actieve gebruikers. In die persoonlijke klantomgeving vindt u alle informatie over uw contract(en) en de facturen van de voorbije twee jaar met hun betaalstatus.
Op zoek naar een factuur, uw EAN-code of uw Ecopower-ID? Uw communicatievoorkeuren voor de PowerPost (papier of digitaal) of uw inschrijving op onze nieuwsbrieven aanpassen? Het kan allemaal via www.ecopower.be/mijnecopower.
Een nieuw Ecopower-product:
dynamische burgerstroom
Ecopower introduceert naast de gewone formule voor groene burgerstroom een nieuwe, dynamische prijsformule. Wat is het? En voor wie is het geschikt? Een woordje uitleg.
Van juli 2022 t.e.m. augustus 2023 werkten een 150-tal enthousiaste coöperanten mee aan ons proefproject rond dynamische prijzen. Een kleine groep startte effectief met een testversie en werd volgens de eerste versie van de dynamische prijs gefactureerd. Alle andere deelnemers deelden hun kwartierwaarden zodat we hun verbruikssituatie konden analyseren en inschatten wat het effect van de dynamische prijs zou zijn voor hen. Nu we klaar zijn om het product ‘dynamische burgerstroom’ te lanceren voor onze huidige klanten, delen we de resultaten van ons proefproject en geven we enkele aanbevelingen.
Wat is dynamische burgerstroom?
Dynamische burgerstroom is dezelfde groene stroom als altijd bij Ecopower, geproduceerd door de coöperatieve Ecopower-installaties én door de leden thuis die het overschot van hun zonnepanelen injecteren en zo delen met de andere leden. Alleen de prijsformule om af te rekenen verschilt. Zoals de naam al verraadt is die dynamisch: de afname en de injectie worden afgerekend aan een prijs die elk uur verandert volgens de prijs op de dagmarkt (EPEX day-ahead).
Hoe werkt de dynamische prijs?
Marktprijzen zijn gedreven door vraag en aanbod. Dat betekent dat de prijs laag is bij veel aanbod en weinig vraag (bijvoorbeeld een zonnige zondagmiddag) en eerder hoog op momenten met weinig aanbod en veel vraag (bijvoorbeeld een donkere, koude en windstille weekavond). Vaak hangt de prijs samen met de beschikbaarheid van hernieuwbare energie: veel hernieuwbare energie betekent doorgaans een lagere marktprijs. Daardoor helpen klanten met een dynamische prijs om minder vervuilende stroomproductie te gebruiken.
DINSDAG 3 OKTOBER, 19.30 - 20.30 UUR
Online infosessie
Meer info? Vragen? Bedankt om niet meteen de klantendienst te contacteren, individueel advies kunnen we niet geven. U bent wel van harte welkom in de online infosessie, daar maken we ook ruimte voor vragen. Inschrijven via www.ecopower.be/kalender.
Dynamische prijs: interessant voor mij?
Voor dynamische burgerstroom is een digitale meter noodzakelijk. Daarnaast blijkt een dynamische prijs pas interessant als u op een geautomatiseerde manier uw verbruik kunt verschuiven naar de momenten waarop de prijs laag is, bijvoorbeeld door een batterijsysteem, een warmtepomp of het laden van een elektrisch voertuig.
Bij klanten zonder sturing van hun verbruik is er gemiddeld genomen geen voordeel en houdt een dynamische prijs meer risico in dan onze gewone prijsformule. Als de marktprijzen pieken en u kunt op die momenten niet zorgen voor een daling van uw verbruik, dan ondervindt u daar met de dynamische prijs meteen een stevig nadeel van. Een aantal gangbare marktsystemen en het vaste gedeelte in de gewone prijsformule voor de groene burgerstroom van Ecopower werken in het voordeel van een jaarlijkse afrekening.
De beste manier om te weten te komen of een dynamische prijs iets voor u zou kunnen zijn, is het analyseren van de kwartierwaarden uit uw digitale meter. Een eerste noodzakelijke stap is dus het activeren van uw kwartierdata op ‘Mijn Fluvius’. Zonder deze activatie mist u later de nodige gegevens voor een nuttige analyse.
Ik wil overstappen, hoe doe ik dat?
- Op dit moment kunnen alleen mensen die al klant zijn bij Ecopower kiezen om over te schakelen. Nieuwe klanten nemen we niet aan zo lang de contractstop geldt (wellicht tot begin volgend jaar).
- Verzeker u ervan dat een dynamische prijs iets voor u is en dat u bereid bent het bijhorend risico te nemen. Omdat elke individuele thuis- en verbruikssituatie verschilt, kan Ecopower hier helaas geen persoonlijk advies in verstrekken.
- Lees aandachtig de informatie op onze dynamische prijspagina www.ecopower.be/dynamischeburgerstroom.
- Helemaal onderaan die pagina vindt u een knop naar het nieuwe contract voor dit product.
- Vul het contract in, Ecopower zorgt voor de verwerking en informeert u over de exacte datum van overschakeling.
Projectnieuws
zon en wind
Zon
Zonnepanelen kazerne van Peutie
Ecopower legt samen met PajoPower zonnepanelen op de geschikte daken van het militair kwartier ‘Majoor Housiau’ in Peutie bij Vilvoorde. Het project wordt gerealiseerd met het ministerie van Defensie via het VEB-raamcontract. Een mooie samenwerking die goed is voor jaarlijks 4.235.000 kWh (het equivalent van 2120 Ecopower-huishoudens) en 1500 ton CO2-besparing. Lees meer op www.ecopower.be/peutie.
Veel verbruik? zonnepanelen verplicht
Tegen 30 juni 2025 zijn zonnepanelen verplicht op gebouwen waar de elektriciteits- afname hoger is dan 1 gigawattuur per jaar. Voor overheidsgebouwen ligt de drempel op 250 megawattuur per jaar. Goed nieuws: Ecopower is de geknipte partij om het zonneproject te realiseren én de investering te dragen. Benieuwd naar de mogelijkheden? Uw dak doorgeven voor een eerste screening? Lees meer en contacteer ons via www.ecopower.be/zonopuwdak.
Wind
Windproject Ranst in de startblokken
Het project Ranst staat helemaal in de startblokken. We zijn volop bezig met het uitwerken van de nodige aanpassingen aan het waterbekken van water-link. Deze werken starten nog voor het einde van het jaar. Verder hopen we voor eind oktober ook de turbines te bestellen, zo kunnen we de geplande timing behouden om tegen begin 2025 drie draaiende windturbines te verwezenlijken. Volg de vorderingen op www.ecopower.be/ranst-tijdlijn of schrijf in op de projectnieuwsbrief via www.ecopower.be/ranst.
De turbine voor Bilzen is besteld
De windturbine van Ecopower en Bronsgroen is besteld: een V100 van de Deense fabrikant Vestas. Nu we de details kennen, stemmen we alle andere werken hierop af. Dit zijn o.a. de fundering, infrastructuur, elektrische werken, etc. De voorbereidende werken starten, dat betekent dat er activiteit zichtbaar is op de werf. Om nieuwsgierigen, toevallige passanten of mensen die in de industriezone werken te informeren én te activeren om mee te doen, hangen we een grote werfbanner op. Volg de bouw op ecopower.be/bilzen-tijdlijn, schrijf in voor de projectnieuwsbrief op www.ecopower.be/bilzen.
Rumst-Duffel: geen nieuwe aanvraag
Er werd hard gewerkt aan het dossier voor het windproject in Rumst-Duffel bij drinkwatermaatschappij water-link. Na heel wat voor- studies en ongunstige adviezen schat Ecopower in dat het dossier helaas weinig kans maakt. We beslisten om het in te trekken en voorlopig geen nieuwe vergunningsaanvraag in te dienen.
Lille staat even stille
Goed nieuws: bij het ter perse gaan zijn de twee windturbines in Lille gemonteerd en staan ze in vol ornaat te blinken langs de E34. Minder goed nieuws: helaas is het nog even wachten tot ze gaan draaien omdat de netaansluiting vertraging heeft. De infrastructuurwerken die moeten zorgen dat de geproduceerde burgerstroom het net op kan, laten nog even op zich wachten. De aansluiting wordt verwacht in het voorjaar van 2024. Foto’s van de gloednieuwe turbines ziet u op www.ecopower.be/lille-tijdlijn.
Vacature
en ander nieuws
Vacature coördinator projectteam
Het projectteam zorgt bij Ecopower voor de ontwikkeling, bouw en exploitatie van wind-, pv- en warmte-installaties. Als coördinator van een gedreven team van zo'n 20 collega's:
- Ben je verantwoordelijk voor de goede organisatie en werking;
- Zorg je voor duidelijke afspraken en prioriteiten op operationeel en strategisch vlak;
- Ondersteun je de medewerkers inhoudelijk in hun werking;
- Ben je een coach voor je mensen en verzorg je de vlotte samenwerking en sfeer;
- Zetel je in het dagelijks bestuur van Ecopower.
Word jij blij van het aansturen van een groep gedreven projectverantwoordelijken? Ben jij een strategisch denker die altijd het grotere plaatje ziet en ben je inhoudelijk thuis in de energiewereld? Lees de volledige vacature op www.ecopower.be/vacatures en solliciteer uiterlijk zondag 5 november. Relevante ervaring is een must.
Tedxtalk over burgerenergie | Neibo: coöperatief bellen | BBC interview Ecopower |
Een echte TEDxTalk over burgerenergie, dat hadden we nog niet. Dirk Vansintjan - voorzitter van REScoop.eu en Europese stroomrebel - gidst u door de geschiedenis van coöperaties en vertelt hoe we een nieuwe energiecrisis vermijden. | De werknemers van Ecopower zijn overgeschakeld naar de telecom-coöperatie Neibo om te bellen, appen, sms’en en surfen. Zelf interesse? Ook u kunt eenvoudig de overstap maken, zowel voor professionele als particuliere abonnementen. | De mooie romance tussen Ecopower en Eeklo duurt al meer dan twintig jaar. De European Climate Foundation en de BBC delen nu ook dit duurzame verhaal via een getuigenis van de Eeklose Ecopower-coöperant Bernadette Vercammen. |