Ecopower bouwt twee
burgerwindturbines in Lille
Algemene informatie over het windproject in Lille leest u hier.
Op de tijdlijn hieronder kunt u het project volgen van ontluikend plan tot draaiende windturbine.
Waarom windenergie? Wat met slagschaduw? Wat is de impact van een windproject?
In ons algemene winddossier vindt u het antwoord op deze en andere vragen.
Bijna 400 coöperanten en buurtbewoners schreven in voor dit event. Daarmee was de eerste familiedag van Ecopower een groot succes. Rondleidingen voor jong en oud, windturbines knutselen, experimenten met elektriciteit, voorleesverhaaltjes over klimaat en energie, zomerse wereldmuziek en nog veel meer. Het verslag van deze geslaagde editie vindt u hier.
Heeft u nog familie, vrienden of kennissen die maar al te graag hun schouders zetten onder hernieuwbare energieprojecten voor iedereen? Mee investeren en eigenaar worden van een stukje windturbine, het kan bij Ecopower. Meer info via onderstaande knop.
Krijgt u in de toekomst graag info over initiatieven rond duurzaamheid en klimaat in uw buurt? Schrijf met uw postcode in voor de lokale nieuwsbrief.
Hoeveel olifanten weegt een windturbine? Wat maakt de wieken stiller? Passeer gerust eens langs de Vosselaarseweg om alle weetjes, cijfers en een introductie in coöperatieve burgerenergie van dichtbij te bewonderen. Het bord in volledig scherm zien kan ook hier.
Het is zover, de windturbines draaien! Op 26 mei vieren we dit met een coöperatief feest.
De windturbines in Lille staan stil. Het is wachten op de netbeheerder om de turbines aan te sluiten. Op 26 mei worden de windturbines ingehuldigd met een feest voor de hele familie. Meer informatie vind u hier.
Netbeheerder Fluvius moest op zoek naar een oplossing om de groene energie op het net te kunnen injecteren. Fluvius moest niet alleen extra kabels aanleggen, maar ook het transformatorstation in Poederlee versterken. Door de lange levertijd van een nieuwe transformator, besloten ze om het transformatorstation van Mol naar Poederlee te verhuizen.
Het grootste deel van de omgevingsaanleg is afgerond. Door de hevige regenval van de afgelopen maanden en weken zal de civiele aannemer begin dit jaar nog terugkomen voor enkele kleine afwerkingen.
Goed nieuws: de twee windturbines in Lille zijn gemonteerd en staan in vol ornaat te blinken langs de E34.
Minder goed nieuws: helaas is het nog even wachten tot ze gaan draaien omdat de netaansluiting vertraging heeft. De infrastructuurwerken die moeten zorgen dat de geproduceerde burgerstroom het net op kan, laten nog even op zich wachten. De aansluiting wordt verwacht in het voorjaar van 2024.
De hoofdkraan verhuist naar de tweede locatie en de bouw gaat verder.
Ondanks een dag met hoge wind zet het team de eerste turbine recht tegen vrijdag 1 september.
Het transport is een ingewikkelde logistieke oefening en gebeurt ' s nachts om de hinder zo veel mogelijk te beperken. Rond 22.00 uur wordt een deel van de autosnelweg afgezet door enkele op- en afritten te sluiten. Een tijdelijke eigen afrit en het verwijderen van een paar vangrails zorgen ervoor dat het windturbinekonvooi de nodige ruimte heeft om te manoeuvreren van de E34 naar de werf in Lille.
De eerste twee torenonderdelen van de westelijke turbine staan recht. Door het onstuimige zomerweer is het even wachten tot de hoofdkraan beschikbaar is. Ondertussen maken de monteurs alles klaar op de grond.
De gondel, de wieken en de mastonderdelen (of torenonderdelen) van de twee windturbines worden geleverd tussen 24 juli en 4 augustus. Dat gebeurt met een uitzonderlijk transport, met hun 63 meter lengte passen de wieken niet zomaar in een vrachtwagen. Wanneer ook de 150 meter hoge kraan ter plaatse is (in de week van 14 augustus) kan de opbouw echt beginnen.
De Deense windturbineproducent Vestas komt al eens kijken op de site. Zij zullen eind van de maand de twee Vestas V126 turbines met een tiphoogte van 200 meter en een vermogen van 3,6 MW leveren in Lille. Een logistiek huzarenstukje!
De kabels worden ingegraven en voorzien van een waarschuwingslint. De elektrische cabine komt en aan en krijgt haar definitieve plekje toegewezen. Daar is een stevig kaliber kraan voor nodig, al is die maar klein in vergelijking met de kraan die de windturbine zal monteren.
Het broedseizoen is afgelopen, we kunnen starten met fase twee! In deze fase werkt de aannemer de elektrische en civiele werken af. Ook bereiden we de komst van de onderdelen van de twee windturbines voor.
De funderingen zitten erin, de eerste voorbereidingen voor de elektrische kabels werden getroffen. De eerste fase is klaar. We ruimen de werf netjes op en nemen pauze om tijdens het broedseizoen de rust van de vogels in het gebied te vrijwaren. In juli - na het broedseizoen - gaan de werken weer van start.
De groene burgerstroom die de twee windturbines in de toekomst gaan produceren moet via het net tot bij de Ecopower-coöperanten geraken. Daar zijn heel wat elektrische kabels voor nodig. We starten in deze fase alvast met de voorbereidingen van die bekabeling.
De wapeningswerken werden afgerond en er kwam een grote kist gebouwd om het beton voor het funderingsmassief in te storten. Na het gieten van het beton is de stevige fundering voor de windturbine nu helemaal klaar.
Er wordt gestart met het vlechten van de wapening van het funderingsmassief van de westelijke windturbine. Na de onderwapening is het 'dak' van de wapening aan de beurt.
Na een welverdiende vakantieperiode is de werf in Lille terug opgestart. Er werd begonnen met het uitgraven van de bouwput van de meeste westelijke windturbine. Zo worden de eerste palen van de paalfundering stilaan zichtbaar. Een week later wordt de betonnen werkvloer van de bouwput gestort, de ankerkooi in de bouwput geplaatst en de paalkoppen klaargemaakt voor het vlechten van de wapening.
Voor dag en dauw werd er gestart met het storten van beton in het funderingsmassief van de meest oostelijke windturbine. Ruim 900 m³ beton wordt in het massief gestort.