Ecopower en Bronsgroen bouwen
een burgerwindturbine in Bilzen
Algemene informatie over het windproject in Bilzen leest u hier.
Op de tijdlijn hieronder kunt u het project volgen van ontluikend plan tot draaiende windturbine.
Waarom windenergie? Wat met slagschaduw? Wat is de impact van een windproject?
In ons algemene winddossier vindt u het antwoord op deze en andere vragen.
Om de eerste Limburgse burgerwindturbine te vieren organiseerden Ecopower en Bronsgroen een groot feest op zondag 8 september. De officiële inhuldiging gebeurde door de burgemeester en de Schepen voor milieu van Bilzen.
Sinds juli 2024 draait de allereerste Limburgse burgerwindturbine. Met een vermogen van 2,2 MW zal ze jaarlijks zo'n 5,5 miljoen kWh groene lokale stroom produceren. Dat is goed voor een besparing van 2000 ton CO2 per jaar.
Drie Ecopower-teams namen deel aan Expeditie Natuurpunt in Limburg. Op de tweede dag van de expeditie liep de wandelroute vlak langs de pas afgewerkte windturbine in Bilzen Kieleberg. De jongste telg van ons windturbinepark in volle glorie aanschouwen... dat leverde een enthousiaste foto op.
Een mooi overzicht van de civiele werken tot de laatste wiek. Kent u nog mensen die graag mee eigenaar worden van deze Limburgse windturbine? Dat kan, stuur ze gerust dit filmpje en verwijs ze door naar www.ecopower.be/ikdoemee.
Na het aansluiten van de hub vooraan de gondel, hijst een kraan voorzichtig de wieken een voor een omhoog. Met grote bouten worden ze stevig vastgemaakt aan de hub.
De vijf torenonderdelen worden van klein naar groot opeengestapeld. De diameter van de mast varieert van 3,9 meter aan de grond tot 2,3 meter bovenaan. Nu kan de gondel, met de logo's van Ecopower en Bronsgroen, nauwkeurig bovenop bevestigd worden.
...liggen alle onderdelen netjes uitgelijnd om in elkaar te zetten. Ook de 140 meter lange hijskraan wordt nog opgebouwd. Om alle onderdelen foutloos omhoog te hijsen heeft ze een contergewicht van 260 ton.
Krijg een zicht op de schaal van de onderdelen die per boot zijn toegekomen.
Vestas levert de grote onderdelen op de werf. De wieken en de torenonderdelen komen per binnenschip om uitzonderlijk vervoer en belasting op de wegen te beperken. Eenmaal aan wal worden ze op een speciaal transport geladen voor het laatste stukje. De overige onderdelen komen wel rechtstreeks per vrachtwagen naar de werf.
In de laatste rechte lijn voor de turbine aankomt wordt de laatste hand gelegd aan de fundering. Binnen ca. twee weken is het vlechten van het wapeningsstaal afgerond, de bekisting geplaatst en wordt het beton gestort om de fundering af te werken. Allemaal net op tijd voor de installatie van de turbine.
Onze civiele aannemer is begonnen met de aanleg van de kraanplaats, tijdelijke werkzone en wegenis. Hiervoor zijn ze gestart met het uitgraven van een deel van het terrein om nadien steenslag op te plaatsen. Dit om een stabiele basis te vormen om onze kraan op te stellen en de onderdelen voor te bereiden. Vanaf nu is het nog even wachten op de bemalingsvergunning en dan kunnen we starten aan de funderingswerken.
De voorbereidende werken starten, dat betekent dat er activiteit zichtbaar is op de werf. Om nieuwsgierigen, toevallig passanten of mensen die in de industriezone werken te informeren én te activeren om mee te doen, hangen we een grote werfbanner op.
De windturbine (een V100) werd besteld bij de Deense fabrikant Vestas. Nu we de details van de turbine kennen, kunnen we alle andere werken hierop afstemmen. Dit zijn onder meer de fundering, infrastructuur, elektrische werken, de aansluiting op het net etc.
Op woensdag 1 februari gaven Ecopower en Bronsgroen meer uitleg aan de buurt tijdens een infomarkt: hoe zal het project eruit zien? Hoe kunt u bijdragen? Alle vragen konden gesteld worden aan de projectmedewerkers van de twee coöperaties. De presentatie kan je hier terugvinden.
De verdere nodige studies gaan van start, onder meer het ontwerp van de fundering.
De Raad voor Vergunningsbetwistingen verwerpt het beroep en daarmee is de turbine definitief vergund! De turbine zal een rotor hebben van 100m en maximaal 200 hoog zijn (tiphoogte). Er wordt een productie van ongeveer 5.5 GWh/jaar verwacht, dit is goed voor zo’n 1500 gemiddelde Vlaamse huishoudens.
Ecopower start alvast enkele verdere studies, onder meer enkele grondonderzoeken en het ontwerp van de infrastructuurwerken. Hiervoor dient het perceel ontbost te worden. Er wordt verwacht dat de Raad voor Vergunningsbetwistingen binnenkort een uitspraak zal doen.
De minister vergunt de windturbine van Ecopower en Bronsgroen, maar er komt één beroep van een buurbedrijf. De procedure gaat daarom verder naar de Raad voor Vergunningsbetwistingen.
In de eerste helft van 2020 tekenen Ecopower en Bronsgroen een recht van opstal met de gemeente en dienen de vergunningsaanvraag voor de windturbine in. Eind 2020 weigert de provincie de vergunning. Daarmee gaat de procedure verder naar het Gewest.
Er wordt een Milieueffectenrapport (MER) opgemaakt en een vergunningsaanvraag voorbereid in samenwerking met studiebureau Encon. De windturbine van Ecopower en Bronsgroen (“B2”) is er één in een groter geheel van zo’n 20 windturbines op het industriegebied Genk Zuid: het project Zuidwind.