SCCALE 203050 - LICHT Leuven
10 partners uit 5 landen werkten tussen juni 2021 en november 2024 samen om het nieuwe Europese rechtskader voor energiegemeenschappen om te zetten in impactvolle actie.
Lees de zes belangrijkste inzichten uit dit project in dit blogartikel.
Burgers aan zet
Energiegemeenschappen zijn niet meer weg te denken uit het debat over de verduurzaming van ons energiesysteem. Ook Ecopower gaat hiermee aan de slag. Het SCCALE 203050 project streefde ernaar om ten minste 26 energiegemeenschappen op te bouwen, de aanzet te geven tot de oprichting van 34 gemeenschapsprojecten en een uitgebreide methodologie te ontwikkelen voor de oprichting van energiegemeenschappen die in Europa en daarbuiten kan worden gerepliceerd. De methodologie werd getest en gevalideerd in 5 pilootgemeenschappen.
Doelgerichte tools
Er komt heel wat kijken bij de opstart en de groei van energiegemeenschappen. Het SCCALE 203050 project ontwikkelde hulpmiddelen om energiegemeenschappen te ondersteunen rond thema’s zoals methodologie, samenwerking met lokale overheden, financiering, evaluatie en inclusiviteit.
De inzichten uit het project werden samengevat in beleidsaanbevelingen. Deze en nog meer hulpmiddelen voor energiegemeenschappen zijn vrij toegankelijk via de website Energy Community Platform.
Pilot in Leuven
Ecopower is samen met coöperaties ECoOB en EnergieID partner van het Belgische SCCALE pilotproject in Leuven. In het kader van SCCALE werden er in Leuven volgende acties ondernomen:
- Installatie van 10 zonne-installaties op niet-residentiële gebouwen
- Installatie van 50 zonne-installaties op privé woningen via een aan-huis-energiescan
- Installatie van duurzame warmte via aquathermie in appartementencomplex ‘Dijlemolens’ (door ingenieursbureau EXTRAQT)
- Uitrollen van een aanbod rond energiemonitoring
- 500 Leuvenaars actief betrekken bij de lokale energietransitie
Foto © SilverSixpenceStudio
5 Belgische gemeenten
De inzichten uit de pilootstad Leuven werden vervolgens toegepast en verder ontwikkeld in de vijf Belgische SCCALE-replicatiegemeenten: Antwerpen, Asse, Eeklo, Kalmthout en Ranst.
In deze gemeenten werd in het kader van het project ingezet op vijf verschillende doelstellingen: meer burgers betrekken bij hernieuwbare energieprojecten, energiemonitoring en -efficiëntie, meer hernieuwbare energie in burgerhanden brengen, burgers een actieve rol laten opnemen in de uitvoering van het Lokaal Energie en Klimaatplan (LEKP) en de kennisuitwisseling over energiegemeenschappen bevorderen.
De opvolger van
LICHT Vlaams-Brabant
Met dit project breide Ecopower verder aan de jarenlange samenwerking met Stad Leuven in het kader van LICHT Vlaams-Brabant. Die samenwerking begon in 2017 toen Ecopower door de stad Leuven geselecteerd werd als strategische partner om de lokale energietransitie te stimuleren, en groeide met de steun van de provincie Vlaams-Brabant verder uit.
Resultaten van het project
Na drieënhalfjaar kwam het SCCALE 20 30 50 project in november 2024 tot een einde. Er is veel samengewerkt, geëxperimenteerd en geleerd over de vraag hoe we onze energiegemeenschap nog straffer kunnen maken. Lees de zes belangrijkste inzichten in dit blogartikel.
Doorheen het project schreven we ook een aantal SCCALE-blogartikels. U leest ze hier:
- 7 oktober 2022: Energiecoöperaties wisselen uit over een actievere rol van burgers
- 30 april 2023: Studiereis naar onze noorderburen met het Europese project SCCALE 20 30 50
- 20 maart 2024: Eeklose basisschool op bezoek aan de coöperatieve windturbines
FOTO © SAM GLAZIER
Naar de projectresultatenNaast Leuven waren er ook nog SCCALE proefprojecten in Athene (Griekenland), Groningen (Nederland), Parijs (Frankrijk) en Porec-Parenzo (Kroatië).
Looptijd van het project: juni 2021 – november 2024.
Dit project heeft financiering ontvangen van het Horizon 2020 onderzoeks- en innovatieprogramma van de Europese Unie onder subsidieovereenkomst nr. 101033676.