Op 21 april 2023 trok Ecopower samen met Stad Leuven en de andere Europese partners van het SCCALE 20 30 50 project naar de Nederlandse gemeente Culemborg bij Utrecht om de duurzame wijk EVA-Lanxmeer te bezoeken. Het werd een dag vol coöperatieve inspiratie en boeiende uitwisseling.
Stadsverwarming in burgerhanden
We werden ontvangen door de directeur van Thermo Bello, de eerste Nederlandse burgercoöperatie die een eigen stadsverwarmingssysteem heeft ontwikkeld. Zestien jaar geleden stonden het stadsverwarmingsnet en de productie-installaties van het lokale drinkwaterbedrijf van gemeente Culemborg te koop. Enkele bewoners van de Culemborgse wijk EVA-Lanxmeer besloten de stadsverwarming in eigen hand te nemen. Ze richtten de besloten vennootschap 'Energiebedrijf Thermo Bello' en gingen op zoek naar financiering – met succes! Vandaag levert Thermo Bello via een ondergronds distributienetwerk in de wijk warm water op lage temperatuur aan 222 woningen en zeven commerciële panden. De aandelen van de BV worden beheerd door de Coöperatieve Thermo Bello.
De deelnemers van de studiereis kregen een gedetailleerde presentatie en bezichtigden het verwarmingsstation dat onlangs vernieuwd werd, gefinancierd door ledenkapitaal. Ook kregen we uitleg over het coöperatiefonds en de banklening die de coöperatie tegen een zeer goed tarief kon afsluiten net voor het begin van de energiecrisis.
Duurzaam wonen en elektrisch rijden
Duurzame mobiliteit is een andere belangrijke pijler van het wijkconcept. Zo startten een aantal bewoners de coöperatie Vrijstad Energie op voor het delen van elektrische auto's: aan de rand van de wijk ligt een grote carportparkeerplaats voorzien van 784 zonnepanelen en oplaadpunten – het eerste coöperatieve laadplein in Nederland. De wijk zelf is autovrij.
Ook de rest van de wijk was de moeite om te ontdekken. Het concept van EVA-Lanxmeer werd in de jaren negentig ontwikkeld door EVA, een Nederlands informatiecentrum voor ecologie. Het idee was om samen met de 70 toekomstige bewoners een duurzame wijk te plannen. Het resultaat? De mensen namen zelf hun wijk in handen: een eigen verwarmingssysteem, gedeelde tuinen en zeer goed geïsoleerde huizen. Al deze inspanningen van de gemeenschap leidden tot een duurzame en groene wijk.