Ecopower bouwt in opdracht van water-link drie coöperatieve windturbines op de site van de drinkwatermaatschappij in Ranst, volledig gefinancierd door en in eigendom van burgers. Begin 2025 – meer dan 12 jaar na de initiële aanbesteding – zal het windproject operationeel zijn. Met een jaarlijkse productie van 15.000.000 kWh lokale groene stroom en 6000 ton uitgespaarde CO2 levert het een stevige bijdrage aan duurzaam drinkwater. Alweer een mooi ecologisch project van maatschappelijk nut gerealiseerd door Ecopower. Voor onze coöperatie zijn het windturbines nummer 27, 28 en 29.
Voorbereidende werken: infrastructuur en fundering
In de voorbije maanden vonden de infrastructuur- en funderingswerken plaats. Eerst en vooral werd een waterbekken verplaatst naar een andere plek op de site, het moest plaats maken voor één van de windturbines. Daarna de funderingswerken: voor elke turbine 22 palen van gewapend beton die tot 11 meter diep de grond in gaan. In de voorbereidende slotfase volgde de plaatsing van de stalen wapening en de betonstort. Voor de aankomst van de grote onderdelen (mastdelen en wieken) werden kraanplatformen en enkele tijdelijke wegen aangelegd.
Aankomst over het Albertkanaal
Op 19 en 20 september was het dan zo ver: de twaalf mastdelen (tussen de 40 en 65 ton) en de negen wieken (57 meter lang en 7,7 ton) kwamen aan per boot via het Albertkanaal. Twee 80 meter hoge kranen tilden de stukken over het jaagpad aan de Oudstrijdersstraat en legden ze veilig neer op het terrein van water-link. In oktober volgt de montage van de onderdelen. Na een testperiode zullen de drie windturbines vanaf begin 2025 stroom leveren.
De Ecopower-aanpak: infostand en ijsjes
Op zaterdag 21 september organiseerde Ecopower een infostand voor buurtbewoners, coöperanten en toevallige passanten. Zo’n 150 bezoekers kwamen vanop het iets hoger gelegen jaagpad kijken naar de site waar de onderdelen en de fundering wachten op de montage. Omwille van de kwetsbaarheid van de drinkwaterproductie was een bezoek op de werf bij dit project niet mogelijk.
Ecopower projectmedewerkers beantwoordden heel wat nieuwsgierige vragen: hoe hoog zijn de turbines? Hoeveel kosten ze? Wat gebeurt er met de stroom? Hoelang duurt het om zo’n project te realiseren? U leest de antwoorden in de projectfiche en op de tijdlijn.
Buurtbewoners zijn het project veelal genegen en snappen het belang van lokale hernieuwbare energie, sommigen waren nog een tikje bezorgd over de mogelijke impact van geluid en slagschaduw. Lees het antwoord hier.
Uiteraard wilde ook iedereen die nog geen lid van Ecopower is weten hoe ze mee eigenaar van kunnen worden (word hier coöperant) en thuis van onze groene burgerstroom kunnen genieten (word hier klant).
De meest gehoorde uitspraak langs het Oelegemse jaagpad? “Eindelijk zijn ze er!”
Het infomoment kwam mede tot stand in het kader van de samenwerking tussen Ecopower en gemeente Ranst in het Europese project SCCALE 203050.
Ruime media-aandacht voor het project
Het burgerwindproject bij water-link kreeg de voorbije periode ruime media-aandacht:
- 21 september, Het Nieuwsblad: “Ik zie graag windmolens draaien”: infomoment van Ecopower over drie windturbines in opbouw positief onthaald.
- 20 september, Het Nieuwsblad en Gazet van Antwerpen met videoreportage ATV: Wieken en masten Ecopower-windmolens aangevoerd via Albertkanaal
- 17 september, Het Nieuwsblad en Gazet van Antwerpen: Onderdelen windturbines komen waarschijnlijk al donderdag en vrijdag aan, infomoment zaterdag gaat gewoon door.
- 11 september, Gazet van Antwerpen: Grote onderdelen windturbines Water-Link komen binnenkort via kanaal, publiek mag naar hijswerk komen kijken.
- 28 augustus, Het Laatste Nieuws: Wieken en mastdelen voor windturbineproject worden eind september geleverd via Albertkanaal.