(Foto: zonnedelen met de buren in het Duitse Freiburg - copyright Adrewglaser via English Wikipedia)
Het Buurtenergiecafé over zonnedelen in de zaal boven café L’Entrepot du Congo op 15 oktober kreeg zo’n 30 geïnteresseerden uit Antwerpen Zuid op bezoek. Dankzij het Europese project Circulair Zuid heeft burgercoöperatie Ecopower – die in heel Vlaanderen actief is en zo’n 58.000 coöperanten telt – een Energiegroep opgestart in Antwerpen Zuid. Elke bewoner uit Zuid, Nieuw Zuid en de Brederode-wijk kan aansluiten om zich mee in te zetten voor een duurzame wijk. De zone waarin de energiegroep actief is, wordt weergegeven op het kaartje.
Ecopower organiseert bijeenkomsten om initiatieven zoals autodelen of zonnedelen toe te lichten bij de buren. Als er enthousiasme is voor concrete projecten, zorgt Ecopower voor de nodige ondersteuning bij de uitwerking ervan.
Het Circulair Zuid-project richt zich in eerste instantie op collectieve investeringen in zonnepanelen en batterijen op grote daken in de buurt. Er worden ook gratis slimme meters geplaatst en er is een app beschikbaar om iedereen inzicht te verschaffen in het verbruik van energie, water en afval.
Meer weten? Een slimme meter aanvragen? Klik hier!
Zonnedelen
Naast grote daken van bijvoorbeeld appartementsgebouwen of bedrijven is er ook een groot potentieel voor de ontwikkeling van zonne-energie op de talrijke particuliere daken in Antwerpen Zuid. Op die daken wilt Ecopower nu collectieve installaties plaatsen. Deze zonne-installaties moeten op meerdere, aaneensluitende daken liggen en ook stroom leveren aan verschillende
huizen. Op die manier creëren we een collectieve aanpak die, in tegenstelling tot kleine, individuele zonne-installaties, wel voor het nodige rendement zorgt.
Hoe werkt het?
- De Buurtenergiegroep (de coöperatie) investeert in collectieve zonnepanelen. Daarvoor moeten meerdere, aaneensluitende huizen deelnemen.
- Geïnteresseerde buurtbewoners stellen zich kandidaat om hun buren aan te spreken en te overtuigen. Ze maken ook een eerste analyse: Is het dak geïsoleerd? Valt er schaduw op? …
- Huiseigenaars en huurders moeten geen coöperant of klant zijn van Ecopower. Ze moeten wel hun dak ter beschikking stellen en daarvoor een contract tekenen met de coöperatie.
- Zowel platte daken als schuine daken komen in aanmerking. Ook appartementen kunnen.
- De elektriciteit van de zonnepanelen wordt over de verschillende deelnemende huizen verdeeld en verkocht aan een prijs die lager is dan de prijs van het net.
- Als er geen lokaal verbruik is, of als de klant sociaal tarief heeft, dan moet dat specifiek onderzocht worden.
- De coöperatie ondersteunt technisch, administratief en praktisch en zorgt voor installateurs, contracten, verzekeringen, enz.
Dit zonnedeelproject kon op heel wat enthousiasme rekenen en verschillende mensen wilden zich meteen engageren om meer zonnepanelen in hun buurt te realiseren. Om de buren te kunnen informeren en overtuigen van de praktische en financiële aspecten werkt Ecopower momenteel het nodige materiaal uit. We houden de geïnteresseerden verder op de hoogte zodra dit materiaal beschikbaar is.
Voor de uitwerking en verspreiding van informatie wordt beroep gedaan op enthousiaste buutbewoners. Vrijwilligers dus, enkel zo creëren we echte verankering in de wijk en kan het initiatief ook voortbestaan nadat de Europese financiering afloopt. Wilt u graag materiaal ontvangen en uw schouders mee onder het zonnedelen zetten? Stuur een mailtje naar circulairzuid@ecopower.be.
Elektrisch autodelen
Voor het initiatief rond zonnedelen startte de Buurtenergiegroep al een project met elektrische deelauto’s van Partago. Op dit moment loopt de aanvraag van Partago nog om in Antwerpen te mogen starten met elektrische deelmobiliteit. Wie graag op de hoogte blijft en misschien wil meedoen kan via deze link vrijblijvend inschrijven voor de Circulair Zuid Partago-groep op het Loomio-platform.