Van 2 tot 4 oktober trok Ecopower in het kader van het Europees project AquaCOM naar Vlieland voor een partnermeeting en kennisdeling rond aquathermie.

Dirk Vansintjan, voor Ecopower voorzitter van REScoop.eu (derde van links onderaan) en Colette Van Loy, projectverantwoordelijke warmtenetten bij Ecopower (vierde van links onderaan)


Aquathermie is een proces waarbij we oppervlaktewater gebruiken om warmte of koude te onttrekken, uit rivieren, kanalen, meren, etc. Deze thermische energie wordt via een warmtepomp opgekrikt naar een hogere temperatuur en wordt vervolgens gebruikt voor het verwarmen van ruimtes, hetzij rechtstreeks, hetzij via een warmtenet.

AquaCOM onderzoekt de rol van aquathermie als oplossing voor de warmtevraag van gemeenschappen in Noordwest-Europa (NWE-regio) en bestaat uit tien energiegemeenschapsgroepen en zes regionale/lokale overheden. Er zijn drie pilootsites: Lorient (Frankrijk), Vlieland (Nederland) en de Molen van Rotselaar (België).

Het einddoel? Per site een aquathermische installatie bouwen.

Het project betrekt ook early adopters. Zij zijn geen projectpartner maar volgen wel van nabij en vanaf het begin het onderzoeks- en ontwikkelingsproces. Zo kunnen ze de opgebouwde kennis vertalen naar hun eigen behoeften inzake duurzaam verwarmen om op termijn ook eigen projecten te realiseren. De early adopter van Ecopower is burgercoöperatie Campina Energie.

Lees hier meer over AquaCOM: aquacom.nweurope.eu en www.ecopower.be/aquacom

Bezoek aan inspirerende projecten rond duurzame warmte

Tijdens de Open Days en de masterclasses maakten de deelnemers van dichtbij kennis met de mogelijkheden van aquathermie om de haven van Vlieland gasvrij te maken.

Ecopower, Campina Energie en de andere partners bezochten het project 'Business Park Vlieland Gasvrij'.

De groep bezocht ook nog andere koolstofarme warmteprojecten: hier een zonneboiler die water verwarmt dat wordt opgeslagen in een grote ondergrondse buffertank om in te zetten in een nabijgelegen woonwijk.
Nog een inspirerend voorbeeld: geothermische energie uit een 100 meter diep boorgat dat warmte onttrekt uit de grond. Via warmtepompen wordt de temperatuur verhoogd en vervolgens ingezet in gebouwen in een woonwijk.


Kennis delen tijdens de masterclasses

Tijdens de masterclasses werden kennis en expertise uitgewisseld tussen de partners en de early adopters over de technologie, het opzetten van een energiegemeenschap, het uitbaten van een stadsverwarmingsnetwerk of de mogelijke ondersteuning door lokale en regionale overheden of lokale ontwikkelingsmaatschappijen.