Op 3 januari verklaarde de Vlaamse overheid de vergunningsaanvraag van Ecopower voor een burgerwindturbine in Mechelen-Noord volledig en ontvankelijk. Tijdens het openbaar onderzoek dat volgde (van 10 januari tot 9 februari) konden Mechelaars bezwaar- en steunschriften indienen over dit windproject van, voor en door burgers. In deze periode zetten Ecopower en stad Mechelen samen een uitgebreid communicatietraject op poten, zowel on- als offline.

Online-informatie: voor ieder wat wils

Voor iedereen die zich graag in alle rust verdiept in het windproject, stelt Ecopower heel wat info ter beschikking op de website:

Daarnaast waren er ook drie live infomomenten. Omwonenden die niet naar de infomomenten konden komen en nog met vragen zitten over het project, kunnen terecht op mechelen@ecopower.be.

Infomomenten op maat van elke doelgroep

20 ondernemers uit bedrijventerrein Mechelen-Noord luisterden aandachtig naar de presentatie.

Om Mechelaars te informeren over het windproject en in gesprek te gaan, organiseerden Ecopower en stad Mechelen infomomenten voor drie doelgroepen. 

Op 20 januari zakten twintig ondernemers uit het bedrijventerrein Mechelen-Noord af naar de gebouwen van Belven voor een presentatie met vragenronde. 

Op 22 januari ontvingen we zo'n 160 buurtbewoners in het wijkhuis Battel voor een infostand.

Mechelen-Centrum was tenslotte op 28 januari aan de beurt met een infomarkt in het stadhuis. Die trok een 80-tal bezoekers.


Van vragen en bezorgdheden…

Buurtbewoners informeerden zich tijdens de infostand in wijkhuis Battel.

Een nieuw windproject brengt vaak bezorgdheden met zich mee bij omwonenden. Zeker de infostand in Battel, de wijk die het dichtst bij de windturbinelocatie ligt, trok heel wat buren met vragen.

De meeste vragen gaan over de effecten van het project op vlak van geluid, slagschaduw en uitzicht. Begrijpelijk als je woning zich in de buurt van de locatie bevindt en er - zeker op sociale media - heel wat tegenstrijdige en foutieve informatie circuleert.

Daarom gaven we tijdens de infomomenten gedetailleerde en persoonlijke uitleg aan de hand van posters, kaartmateriaal en visualisaties. Ecopower-projectmedewerkers lichtten toe dat de wettelijke Vlaamse normen ervoor zorgen dat enkel windprojecten vergund worden met een beperkt effect op vlak van slagschaduw, geluid en natuur.

Alleen het uitzicht kan uiteraard niet weggenomen worden, je zal de turbine zien staan. Of je die dan mooi of lelijk vindt, is je hoogstpersoonlijke smaak.

… over enthousiasme en participatie …

In de Keldermanszaal van het stadhuis organiseerden we een infomarkt.

Het windproject zorgt voor een kwart meer hernieuwbare energie in Mechelen, is goed voor 10% van het stroomverbruik van alle Mechelse huishoudens, draagt bij aan meer energie-onafhankelijkheid, bespaart jaarlijks 4000 tot 5000 ton CO2 én komt volledig in burgerhanden. Iedereen kan mee eigenaar worden, delen in de winst en thuis de stroom verbruiken. 

Dat is een duurzaam en democratisch verhaal dat op veel enthousiasme kan rekenen. Tal van Mechelaars wilden tijdens de infomomenten weten hoe ze kunnen deelnemen aan het project door coöperant en klant te worden en hoe ze de vergunningsaanvraag konden steunen.

Velen zijn er zich van bewust dat onze hernieuwbare energie ergens vandaan moet komen. Dan liefst op een manier dat de meerwaarde lokaal blijft, de groene stroom aan kostprijs naar de mede-eigenaars gaat en we als burgers zelf onze energievoorziening weer in handen nemen. En dat is nu precies wat een coöperatief project garandeert. Het feit dat het Mechels stadsbestuur bewust die kaart trekt, apprecieerden veel bezoekers.

... tot officieel ingediende steunschriften.

Windprojecten kunnen regelmatig rekenen op weerstand. Voor elk nieuw project ontstaat wel een protestgroep die luid haar stem laat horen en zowel informatie als desinformatie deelt. De voorstanders zijn vaak minder geneigd om zich te organiseren en hun mening en visie te laten horen. Ecopower zet er dan ook op in om het draagvlak voor windenergie zichtbaar te maken voor beleidsmakers en iedereen die een adviserende of beslissende rol heeft in het vergunningsdossier.

Die vaak stille meerderheid geven we een stem door tijdens het openbaar onderzoek een steuncampagne te organiseren. Meer dan 300 Mechelaars vulden een steunschrift in via de website van Ecopower zodat ze het vervolgens konden opladen in het omgevingsloket van de Vlaamse overheid. De voornaamste troeven van het project volgens hen? Het belang voor de lokale energietransitie, de mogelijkheden tot burgerparticipatie en het democratisch beheer door de leden van burgercoöperatie Ecopower. Dat toont aan dat de coöperatieve projecten wel degelijk het verschil maken en dat het aanbieden van mede-eigendom aan burgers noodzakelijk is om de energietransitie te versnellen.

Ook Bond Beter Leefmilieu (BBL) diende een steunschrift in. Zij benadrukken dat een verdere uitbouw van windenergie op land noodzakelijk is om aan onze klimaatdoelstellingen te voldoen. Nog positief volgens hen: de optimale invulling van de locatie zowel ruimtelijk als qua vermogen en het coöperatieve model van Ecopower waardoor de meerwaarde lokaal blijft en we ons energiesysteem democratiseren.

Hoe gaat het nu verder met het project?

Een openbaar onderzoek dient om advies te verzamelen van alle relevante instanties. Bij een complex dossier - zoals de vergunning van een windturbine - is het belangrijk om de effecten zo accuraat mogelijk te onderzoeken, de impact op de omgeving te beperken en de voor- en nadelen grondig te analyseren. Nu het openbaar onderzoek ten einde is, beoordeelt de Vlaamse overheid alle officiële adviezen. Ook de ingediende bezwaar- en steunschriften tellen hier mee.

Vanuit Ecopower wachten we nu af welke eventuele aandachts- en verbeterpunten hier uitkomen. We hopen alvast dat we kunnen verdergaan met het traject richting vergunning en bouw van deze burgerwindturbine. In 2024 werden er in Vlaanderen slechts twaalf windturbines in gebruik genomen (waarvan drie van Ecopower), dat aantal moet in de nabije toekomst uiteraard omhoog.

Update winddossier

Naar aanleiding van het communicatietraject voor Mechelen-Noord vulden we ons winddossier aan met een aantal nieuwe veelgestelde vragen. Zo lees je er nu bijvoorbeeld ook antwoorden op vragen zoals

Enkele andere vragen kregen een update:

We blijven het winddossier continu aanvullen en herzien. Want ook transparante informatieverstrekking is een coöperatieve waarde die wij als burgercoöperatie hoog in het vaandel dragen.