Vorige week bracht storm Ciara een bezoekje aan ons land, dit weekend kwam Dennis langs. En dat zorgde voor wind, heel veel wind. We denken dan meteen aan een verhoogde capaciteit, maar is dit ook zo? Blijven windturbines draaien tijdens een storm of worden ze stilgelegd? In dit blogartikel bekijken we het effect van een storm op windturbines.
Elke windturbine heeft sensoren op de gondel die onder andere de windsnelheid meten. Bij een storm kan het zijn dat de windsnelheid te hoog wordt om de windturbine veilig te laten draaien. Als een bepaalde windsnelheid overschreden wordt, draaien de wieken zich uit de wind en valt de rotor stil. Soms zie je de wieken nog langzaam bewegen, meer niet. Op welk moment een windturbine een te hoge windsnelheid detecteert, is afhankelijk van het type windturbine; sommige zijn gevoeliger dan andere.
Er zijn ook windturbines die een programma hebben waarbij de wieken eerst wat trager draaien bij hoge windsnelheden om dan iets later stil te vallen. Wanneer de hevigste wind voorbij is, start de windturbine vanzelf zijn energieproductie weer op. Het type van de windturbine wordt zo gekozen dat hij het best geschikt is voor de gemiddelde windsnelheden op de plaats waar hij gezet wordt. Zo staan er aan de kust windturbines die op hun best presteren bij hogere windsnelheden dan deze in het binnenland.
Een productieve dag voor de Ecopower-windturbines?
Windturbines produceren het meeste energie als er veel wind is, maar waarbij het niet stormt. Veel turbines halen hun nominaal vermogen rond de 12 m/s (afhankelijk van windturbine) of ongeveer 6 Bft. Als het dan nog harder gaat waaien, dan gaat de windturbine niet meer produceren maar wel meer wind doorlaten. Dit wil zeggen dat de wieken uit de wind worden gezet zodat ze geen wind vangen, maar de wind wel doorlaten.
Algemeen zijn er bij de storm Ciara weinig windturbines van Ecopower gestopt met draaien. Toch was op sommige plaatsen de windsnelheid gedurende een bepaalde periode te hoog en stopten een aantal windturbines tijdelijk met draaien. Bij een storm is er dus geen maximale productie voor het hele windpark.
In Eeklo kreeg Ciara onze windturbines niet klein, zij bleven doordraaien. Ze haalden hun maximaal vermogen van 2350 kW overdag. De turbines in Asse daarentegen zijn gevoeliger aan de windstoten waardoor deze een aantal keer zijn stilgevallen en er productie verloren ging.
We maken het concreet voor storm Ciara. Op 9 en 10 februari werd er 32.800 kWh en 31.200 kWh geproduceerd door een windturbine in Asse. De gemiddelde windsnelheid was 15 m/s (over 24u op 9 februari). Door de windstoten was de maximale windsnelheid te hoog (36 m/s) en viel de windturbine soms stil.
Ter vergelijking bekijken we de productie van dezelfde windturbine op 14 januari. Toen was er in Asse veel wind, maar geen storm én geen extreme windstoten. De gemiddelde windsnelheid lag toen iets lager (12,6 m/s over 24h) zodat deze maximaal kon produceren zonder dat er sprake was van te veel wind. Op die dag heeft één windturbine 47.641 kWh geproduceerd. Een productieve dag want het maximum dat deze windturbine op één dag kan produceren is 48.000 kWh.
Wie meer wil weten over de windstatistieken, tijdens een storm maar ook op eender welk ander moment, kan een kijkje nemen op de website van Elia. Elia schat daar de energieproductie van windturbines op voorhand, zodat ze minder capaciteit van andere bronnen voorziet.
Laat de wind maar waaien! Maar dan liefst zonder windstoten.