Op 17 december trakteerde Ecopower de leden op een online workshop ‘klimaatgesprekken voeren’. Aanleiding waren de naderende feestdagen: hoe ga je om met opmerkingen en verhalen die niet stroken met een klimaatvriendelijke toekomst zoals jij die graag zou zien? Hoe doe je dat op een manier die goed voelt, doeltreffend is en polarisering vermijdt?
Loes van Hove van vzw KlimaatContact leidde de sessie in goede banen. Na een stukje theorie konden de 80-tal deelnemers in kleine groepjes meteen oefenen met de praktijk. Enkele reacties achteraf: “Een goede aanvulling op enkel de cijfers en feiten”, “Eindelijk een andere manier om in gesprek te gaan dan proberen overtuigen”, “Eerst goed luisteren naar de ander – niet gemakkelijk, maar wel nodig”.
Voer je soms eens gesprekken over hernieuwbare energie of over jouw bewuste keuze voor een coöperatieve leverancier van groene burgerstroom? Dan komen de handvaten uit de workshop vast van pas: we delen er drie van in dit blogartikel. Wie er graag meer over leert verwijzen we warm door naar het reguliere aanbod van KlimaatContact.
1. Stel je reactie, mening of advies even uit
Een onverwachte tip, maar wel efficiënt: val niet met de deur in huis, maar neem de tijd. Luister goed naar de ander: wat houdt je gesprekspartner bezig? Waar loopt die warm voor? Waar komt eventuele weerstand vandaan? Wees daar eerst oprecht nieuwsgierig naar en geef het de ruimte. Probeer je reactie, mening of advies even tegen te houden. Betekent dit dan dat je nooit zal reageren? Neen: wel uitstel, maar geen afstel. Kom er later op terug in datzelfde gesprek, of tijdens een volgend gesprek. Het resultaat? Gesprekken met meer diepgang, en een grotere openheid bij de ander.
2. Schakel van feiten over naar het persoonlijke
Blijf niet hangen in algemeenheden en feiten maar pols naar wat die met de ander doen. Wat betekent dit in zijn of haar leven? Waarom vindt die dat belangrijk? Wat doet dat met hem of haar? Probeer om ook zelf vaker je persoonlijk verhaal te vertellen. Dit is bijvoorbeeld niet zo persoonlijk: “Het is belangrijk dat we de opwarming van de aarde onder 2°C houden”. Dit is wel persoonlijk: “Ik zie het landschap uit mijn kindertijd verdwijnen omwille van de klimaatcrisis en dat doet me wel wat. Daarom kies ik voor hernieuwbare energie.”
3. Herken dubbelheid bij jezelf en de ander
De grote meerderheid van de mensen is bezorgd over de klimaatcrisis. Maar die bezorgdheid concurreert met andere belangen en gevoelens. Dat maakt dat we ons soms heel dubbel kunnen voelen: vliegen of niet vliegen, kopen of niet kopen, je tijd steken in klimaatactie of in iets anders, … Die dubbelheid verschuilt zich soms in totaal andere reacties zoals weerstand, sarcasme, uitvluchten, opgeven of weglachen. Je eigen tegenstrijdigheden delen, of de dubbelheid van de ander zien en benoemen, helpt je gesprekspartner om hier ook meer open over te zijn en effent het pad om in actie te komen.
We wensen jou alvast veel boeiende klimaatgesprekken in 2025!