Onderstaand interview werd in januari 2025 gepubliceerd door vdk bank, een ethische, duurzame Belgische bank. De bank zorgde o.a. mee voor de financiering van de windturbines in Ranst en van Warmte Verzilverd. Lees hier het originele interview.

vdk bank scoort goed in de BankWijzer van FairFin. Daarin krijgen negen banken jaarlijks een score op vlak van tien thema’s waaronder klimaatverandering, biodiversiteit, mensenrechten, corruptie en arbeidsrechten. Zo wil FairFin mensen bewust maken van de impact die hun geld heeft en mensen ertoe aanzetten om voor een ethische bank te kiezen of om hun niet-zo-ethische bank hierover aan te spreken.

Bekijk de score van vdk bank en van de andere banken in de BankWijzer van FairFin.

NewB, de coöperatie die betrokken burgers wil helpen hun spaargeld positief in te zetten voor de planeet en voor een meer solidaire samenleving, ging in 2023 een samenwerking met vdk bank aan. Lees er hier meer over.


Ecopower geeft burgers weer de macht over hun energie

17 januari 2025

Foto Ecopower werfbezoek

Ja, ja … groene energie is essentieel voor de toekomst. Klinkt goed, maar hoe zorg je dat die groene energie democratisch, betaalbaar én toegankelijk is? En écht groen … Ecopower geeft al meer dan dertig jaar een antwoord op de klassieke energiemarkt: de burgercoöperatie combineert duurzaamheid met democratie. Iedereen die lid is, wordt meteen ook mede-eigenaar en bepaalt dus voor een stuk mee hoe de energievoorziening van de toekomst eruitziet. Margot Vingerhoedt, coördinator communicatie en ledenwerking, vertelt hoe Ecopower het verschil maakt.

Energie van, voor en door de burgers

Een ding mag duidelijk wezen: Ecopower is niet je zoveelste energiemultinational. Het is een burgercoöperatie voor 100% groene energie die zowel duurzame energie produceert – denk Belgische windturbines, zonnepanelen en warmtenetten – als levert. En hier komt het echt coole: alle projecten worden mee gefinancierd door de leden slash aandeelhouders. De winst keert direct naar hen terug. Hoe zit dat?

Margot: ‘Bij ons zijn de klanten ook aandeelhouders. Klassieke bedrijven staan altijd in een zeer pijnlijke spreidstand: de klant wil een goed product, zo betaalbaar mogelijk; de aandeelhouders willen vooral winst. Die twee spreken elkaar keihard tegen. Bij een coöperatie heb je dat probleem niet, want je klanten zijn je aandeelhouders. Die hebben dus hetzelfde doel. We jagen dan ook geen hoge winsten na. Onze stroom leveren we aan kostprijs, en als er winst is uit onze energieprojecten, gaat die terug naar de leden. Geen commerciële belangen, alleen een eerlijke prijs voor iedereen.

‘Ecopower maakt energie zo een pak democratischer. Logisch, vinden wij, want stroom is een basisproduct. Onze prijs is altijd zo laag mogelijk. De prijs stijgt als het moet, maar daalt als het kan. Dat laatste is bij grote spelers zeker niet altijd het geval, ook aangezien die met verschillende types contracten zitten. Waar de ene een ‘goed’ contract kan onderhandelen, is er altijd een ander die daar de prijs voor betaalt. Klanten hoeven bij ons niet eindeloos te onderhandelen of contracten te vergelijken. Iedereen krijgt dezelfde eerlijke deal, zonder kleine lettertjes. En dat is precies wat Ecopower onderscheidt van grote commerciële spelers in de markt.’

Zet je er ecologisch warmpjes bij

Foto windturbines Ecopolis

Energie is meer dan stroom. Een grote uitdaging in de energietransitie is warmte: hoe verwarmen we onze huizen zonder olie of gas? Hoe worden we onafhankelijk van grote bedrijven of dubieuze regimes die deze producten leveren? Ook daar heeft Ecopower over nagedacht – want wat hen betreft heeft alleen de burger macht over zijn warmte en energie.

Margot: ‘Een voorbeeld van onze warmtewerking is ‘Warmte Verzilverd’, het warmtenet op de Minerve-site in Mortsel/Edegem. vdk bank investeerde mee in dit gezamenlijke project van Ecopower, Kelvin Solutions en ZuidtrAnt. Hier wordt restwarmte van Agfa Gevaert gebruikt om een nieuwbouwwijk en omliggende bedrijven te verwarmen. Dit soort projecten toont wat mogelijk is als we samen werken aan duurzame oplossingen. Warmtevoorziening is een van de grootste knelpunten, en wij willen daar verandering in brengen. Warmtepompen zijn op individueel niveau natuurlijk ook een goede oplossing – als ze op groene stroom draaien – maar als coöperatie zetten wij in op de kracht van collectiviteit.’

‘Dat collectieve is altijd ons uitgangspunt. We willen dat zoveel mogelijk mensen lid – en dus klant – van ons worden. Maar dat betekent dat we ook willen dat iedereen zo weinig mogelijk energie verbruikt. Dat klinkt tegenstrijdig, maar is eigenlijk heel logisch. We hebben projecten nodig om mensen van energie te kunnen voorzien. De verhouding projecten - aantal klanten moet goed zitten. Nu hebben we veel open plaatsen, maar er is een jaar geweest dat we wel een klantenstop hadden. Hoe minder energie iedereen dus verbruikt, hoe meer mensen we energie kunnen geven. Ook dat is collectief denken.’

Beweeg je geld naar een schone toekomst

De prijs is één ding, maar de gemiddelde burger heeft wel meer frustraties over energieleveranciers: lange wachttijden aan de hulplijnen, onduidelijke contracten, woekerwinsten die zo de grens over duikelen …

Margot: ‘Ook daar bieden wij een simpel antwoord op: eenvoud. Bel je ons, dan nemen wij de telefoon op met ‘Hallo met Ecopower, hoe kunnen we je helpen?’ en niet met een keuzemenu en irritant muziekje. Onze contracten zijn verstaanbaar. En als onze prijzen dalen, hoef je daar niets voor te doen of nieuwe contracten af te sluiten. Dan daal jij mee. Stijgen ze, dan laten we dat ruim op voorhand weten. Dan is de keuze nog aan onze klanten. We maken zelf energie met investeringen van onze mensen, voor onze mensen. Dan moet je ook menselijk met elkaar omgaan.’

Een economie die ten dienste staat van mens en planeet, in plaats van andersom. Hoe verfrissend. En meteen een duidelijk signaal dat vdk bank een perfecte partner is.

Margot: ‘Onze samenwerking is eigenlijk vanzelfsprekend. We weten heel goed dat vdk bank liever investeert in een hoop windturbines in Ranst, dan in oorlogstuig in het Midden-Oosten. Geld is macht. Elke euro die je in de economie brengt, bepaalt de richting van onze toekomst. Wij en vdk bank kiezen allebei voor projecten die niet alleen duurzaam zijn, maar ook rechtvaardig. De burgers hebben met hun geld écht de macht, de macht om bij te dragen aan de transitie naar een eerlijkere, duurzame wereld.’