Op 17 en 18 augustus vonden de jaarlijkse Molenfeesten in Rotselaar plaats. Dit jaar was het thema 'warmte'. De Molen van Rotselaar dient als pilootproject voor het Europese project AquaCOM, waar ingezet wordt op aquathermie en energiegemeenschappen. De molensite krijgt een warmtenet, voorzien van restwarmte uit de Dijle. Aanwezigen konden een rondleiding volgen over de plannen van het warmtenet of een bezoekje nemen aan de infostand, ingekleed door Ecopower en warmte-expert en partnerorganisatie Extraqt. Over de hele locatie waren er weetjes verspreid over aquathermie. Daarmee konden de jongste bezoekers een quiz invullen. Elke dag koos een onschuldige hand een winnaar van de correcte inzendingen.


Het innovatieve AquaCOM-project werd ook door de pers opgepikt: lees het artikel op VRT NWS of beluister het op Radio 2. Het nieuws is ook terug te vinden op HLN, Het Nieuwsbladop de site van Provincie Vlaams-Brabant en bij robtv

De Molen van Rotselaar als bakermat van burgercoöperatie Ecopower

Aan de keukentafel van de Molen van Rotselaar werd Ecopower meer dan 30 jaar geleden bedacht en grootgebracht. De kleine waterkrachtcentrale in de Dijle dateert uit 1902 en produceert vandaag groene burgerstroom voor zo’n 250 Ecopower-huishoudens. Meer info over dit project leest u in de projectfiche of op de tijdlijn '30 jaar Ecopower'.

Het weer in Rotselaar zat goed. De muziek, de opkomst en het lekkere eten zorgden voor een uitstekende sfeer! Hieronder vindt u een beknopt fotoverslag:

De infostand over AquaCOM: aquathermie in een notendop en de implementatie bij de Molen als pilootsite. Het overkoepelende Europees project werd verder toegelicht met de nadruk op het belang van coöperatieve warmtenetten.

De zon baande zich makkelijk een weg tussen de wolken. 

Het brood wordt zelf gemaakt in de molen, volledig op groene stroom van de waterkrachtcentrale.

Achter de molensite konden de bezoekers in de tuin eendjes vissen, knutselen en een hapje eten. Er was keuze uit zelfgemaakt ijs, pannenkoeken (met een geheim familierecept) of een lokale hamburger.



Er kon ook even gekajakt worden op de Dijle. Daar maakten de Ecopower-collega's maar al te graag gebruik van.

De gezellige tuin van de molensite spreekt tot de verbeelding. De bezoekers werden doorheen het feestelijke weekend verwend met verschillende muzikale acts.
DJ Womad in de Bush Cabane
 was van de partij en zorgde dat ook de latere uurtjes dansbaar bleven.