Foto: de bibliotheek van Wuustwezel gaat volop voor lokale groene burgerstroom!
De gemeente Wuustwezel stelt daken van openbare gebouwen ter beschikking voor het opwekken van lokale hernieuwbare energie met burgerparticipatie. Wuustwezel sloot daarvoor een overeenkomst met burgercoöperatie Ecopower. De financiering gebeurt volledig met burgerkapitaal: alle inwoners van Wuustwezel kunnen investeren, mee eigenaar worden van dit zonnige project én thuis de geproduceerde groene burgerenergie afnemen. Zo gaat niet enkel de stroom, maar ook de meerwaarde naar de lokale gemeenschap.
Wuustwezel, gemeente met klimaatambities
De gemeente Wuustwezel ondertekende in december 2020 het Burgemeestersconvenant 2030 en formaliseerde daarmee haar klimaatengagement en duurzaamheidsambities. Het Burgermeestersconvenant mikt op 40% minder CO2 -uitstoot op het gemeentelijke grondgebied tegen het jaar 2030. Naast heel wat andere maatregelen zet de gemeente daarom in op de lokale productie van hernieuwbare energie via grote zonneprojecten waar de burgers zelf eigenaar van zijn. Zo wordt de energietransitie niet enkel duurzaam, maar ook democratisch.
Waar komen de zonnepanelen?
Ecopower plaatst 310 coöperatieve zonnepanelen op vijf gebouwen: de Technische dienst, GC Kadans, GC ’t Schoolhuis, de bibliotheek en het Huis van het kind. In samenwerking met de gemeente worden nog andere daken onderzocht.
*** Update maart 2023: "Op de daken van GC ’t Schoolhuis, de bibliotheek en het Huis van het kind kwamen er in 2021 al 130 coöperatieve zonnepanelen. In 2022 legt Ecopower nog eens 174 zonnepanelen op de daken van de Technische dienst en GC Kadans na vervanging van de dakbedekking. Begin 2023 zijn de daken van de sporthal Gooreind, GBS ’t Blokje Rood, Tiendenschuur en wijkhuis Loenhout aan de beurt met 141 zonnepanelen.***
Financiële én ecologische winst voor iedereen
In totaal gaat het over zo’n 310 coöperatieve zonnepanelen, goed voor een jaarlijkse productie van ongeveer 105.000 kWh. Dat is voldoende groene stroom voor het verbruik van 30 gemiddelde Vlaamse gezinnen. Omgerekend naar CO2-uitstoot betekent dit een jaarlijkse besparing van 36 ton.
De elektriciteit wordt grotendeels plaatselijk verbruikt door de gemeente tegen een voordelig tarief. Het overige deel wordt in het net geïnjecteerd en geleverd aan de coöperanten van Ecopower die ook klant zijn. Zo wordt het energieverbruik van Wuustwezel groener én goedkoper. De CO2-uitstoot daalt en er komt budget vrij voor andere openbare uitgaven.
De financiering, realisatie en opvolging van het project legt de gemeente in handen van Ecopower. Door te kiezen voor een coöperatieve in plaats van commerciële aanpak, biedt dit project voordelen voor het klimaat, de gemeente én de lokale gemeenschap.
De elektriciteit die niet ter plaatste rechtstreeks verbruikt wordt, gaat via het net naar de coöperanten van Ecopower die dat willen. Zo kunnen ook de inwoners van Wuustwezel mee genieten van de lokale groene stroom, geproduceerd door de installaties waar ze zelf eigenaar van zijn. En de winst van het project? Die stroomt net zoals de elektriciteit terug naar de gemeenschap via een dividend op het coöperatieve aandeel en via nieuwe investeringen in duurzame energieprojecten.
Hoe werkt het coöperatieve model van burgerenergie?
Ecopower is een burgercoöperatie voor hernieuwbare energie, ook wel REScoop (Renewable Energy Sources Cooperative) genoemd. Dat is een burgerinitiatief dat omgevingsenergie uit zon en wind oogst voor lokaal gebruik. De productie-installaties zijn eigendom van alle coöperanten samen. Dat is burgerenergie! Iedereen uit de regio Wuustwezel is van harte welkom om mee te investeren in de zonnepanelen.
Wordt u mee eigenaar van een zonnepaneel?
Mee participeren in de coöperatieve zonnepanelen in Wuustwezel kan via Ecopower. U koopt een of meerdere aandelen met een waarde van 250 euro. Zo wordt u mee eigenaar van de zonnepanelen op de verschillende gemeentedaken en van alle andere productie-installaties van Ecopower. Meer informatie vindt u op www.ecopower.be/ikdoemee.
Digitaal infomoment op donderdag 17 juni
Op donderda 17 juni om 20.00 uur organiseren de gemeente Wuustwezel en Ecopower een digitaal informatiemoment. Dan geven we een stand van zaken over de zonne-installaties op de gemeentelijke gebouwen, leggen we uit hoe u mee kunt participeren en beantwoorden we al uw vragen.
Meer weten over het project? Bekijk de projectfiche.
Alle details van de infoavond en inschrijvingen via onze kalender.