Bornem kiest ervoor om samen te werken met burgercoöperatie Ecopower: de gemeente stelt daken van openbare gebouwen ter beschikking van Ecopower, die er zonnepanelen op legt. De financiering gebeurt volledig met burgerkapitaal: alle inwoners van Bornem kunnen investeren, mede-eigenaar worden van dit zonnige project én thuis de geproduceerde elektriciteit afnemen. Zo blijft niet enkel de stroom, maar ook de meerwaarde lokaal.
Bornem, gemeente met klimaatambities
De gemeente Bornem ondertekende in 2015 het Burgemeestersconvenant. Daarin staan ambitieuze doelstellingen van het lokale klimaatactieplan dat mikt op 40% minder CO2 -uitstoot op het grondgebied voor het jaar 2030. Om dit waar te maken, gaat de gemeente onder meer voor een grootschalige uitrol van zonneprojecten op het grondgebied.
Financiële en ecologische winst voor iedereen
Het dak van CC Ter Dilft en het sportcentrum Breeven kregen extra zonnepanelen. Naast de gemeentelijke zonnepanelen die al op deze daken liggen, werden er in totaal 510 bijkomende zonnepanelen geplaatst, goed voor een jaarlijkse productie van 180.000 kWh. Dat is voldoende groene stroom voor het totale jaarverbruik van 51 gemiddelde Vlaamse gezinnen. De financiering, realisatie en opvolging van het project legt de stad in handen van Ecopower. Door te kiezen voor een coöperatieve in plaats van een commerciële aanpak, wordt iedereen beter van dit project.
De elektriciteit wordt grotendeels plaatselijk verbruikt door de gemeente tegen een voordelig tarief. Zo wordt het energieverbruik van Bornem groener én goedkoper: de CO2-uitstoot daalt en er komt budget vrij voor andere openbare uitgaven. Het overige deel wordt in het net geïnjecteerd en geleverd aan de coöperanten van Ecopower die dat willen. Zo kunnen ook de inwoners van Bornem mee genieten van de lokaal geproduceerde groene stroom. De winst van het project? Die stroomt net zoals de elektriciteit terug naar de gemeenschap, via een dividend op het coöperatieve aandeel en via nieuwe investeringen in duurzame projecten.
Hoe werkt het coöperatieve energiemodel?
Ecopower is een burgercoöperatie voor hernieuwbare energie, ook wel REScoop (Renewable Energy Sources Cooperative) genoemd. Dat is een burgerinitiatief dat omgevingsenergie uit bijvoorbeeld zon en wind oogst voor lokaal gebruik. Door samen hun eigen groene stroom te produceren, nemen burgers hun energievoorzieningen zelf in handen. Iedereen uit de regio Bornem is van harte welkom om mee te investeren in de zonnepanelen door coöperant te worden van Ecopower.
Wordt u mede-eigenaar van een Bornems zonnepaneel?
Mee participeren in de coöperatieve zonnepanelen in Bornem kan via Ecopower. U koopt een of meerdere aandelen met een waarde van 250 euro. Zo wordt u mede-eigenaar van de zonnepanelen op de verschillende gemeentedaken en van alle andere productie-installaties van Ecopower. Meer informatie vindt u op www.ecopower.be/ikdoemee.
Kom meer te weten via het infomoment
Gemeente Bornem en Ecopower organiseren op maandag 4 oktober om 20.00 uur een informatiemoment in CC Ter Dilft waarop u alles te weten komt over het project. Dan geven we een stand van zaken over de zonne-installaties op de gebouwen, leggen we uit hoe u mee kunt participeren en beantwoorden we al uw vragen. Inschrijven voor deze sessie kan op www.ecopower.be/infomoment-bornem. U krijgt een herinnering toegestuurd enkele dagen voor het informatiemoment.