Burgercoöperatie Ecopower heeft in samenwerking met Bronsgroen een windproject gebouwd op industrieterrein Kieleberg in Bilzen. In juli werd het in gebruik genomen. De windturbine voorziet groene burgerstroom voor zo'n 2700 huishoudens en zorgt voor een CO2-besparing van 2000 ton per jaar. Het project werd volledig gefinancierd met burgerkapitaal en is eigendom van alle coöperanten van Ecopower en Bronsgroen.

Op zondag 8 september organiseerden we samen een coöperatief inhuldigingsfeest om de eerste Limburgse burgerwindturbine te vieren. De aanwezigen konden kennismaken met de voordelen van lokale windenergie in burgerhanden.

Buurtbewoners, coöperanten en geïnteresseerden kregen deskundige technische uitleg over het project en een rondleiding in de windturbine. Lokale Radio Boo stond in voor muziek en interviews. Afkoelen kon met een fris drankje, de batterijen opladen kon aan de foodtruck of het ijskraam. De kinderen mochten hun eigen windturbine kleuren en knutselen, wie wat energie te veel had kon zich uitleven op het springkasteel. Naar goede Ecopower-gewoonte werd de windturbine opgevrolijkt met handafdrukken en namen van onze leden: een kleurrijk symbool voor windenergie in burgerhanden.

De burgemeester en de schepen van Milieu van Bilzen huldigden samen met Bronsgroen en Ecopower de windturbine officieel in. Ook TV Limburg was erbij.

Met meer dan 500 aanwezigen en een stralende weertje was dit coöperatieve feest een groot succes. Geniet nog even na met het fotoverslag hieronder.



projectverantwoordelijke Dries gaf een woordje uitleg aan de lokale radio.

De projectmedewerkers gaven uitleg over de bouw van de windturbine.


Ook de mensen van windturbineproducent Vestas stonden klaar voor een woordje uitleg.


De burgemeester van Bilzen en de schepen van van Milieu huldigden samen met de bestuurders van Bronsgroen en Ecopower de windturbine officieel in.