Op maandag 16 september hielden AZ Alma en Ecopower een persmoment over het coöperatieve zonneproject bij AZ Alma. Het Meetjeslandse ziekenhuis geniet dankzij 2352 zonnepanelen (1,45 MWp) op het dak en op een nagelnieuwe carport van goedkope, lokaal opgewekte zonnestroom. De aanwezig pers kreeg uitleg de directeur van AZ Alma, Rudy Maertens, en van Ecopower-projectmedewerker Jan De Pauw. Daarna volgde een rondleiding op de site door Siebe Clerinckx die voor Ecopower de uitvoering van het project nauwgezet opvolgde. 

Het zonneproject is een grote sprong voorwaarts in de lokale, sociaal rechtvaardige energietransitie en een klimaatgezond Eeklo. De zonnepanelen leveren jaarlijks 1.315.000 kWh groene stroom op, het equivalent van het jaarverbruik van 375 Vlaamse huishoudens.

Foto: Projectingenieur Jan De Pauw van Ecopower legt de coöperatieve meerwaarde van het zonneproject uit aan regionale televisiezender AVS.


De carport: een primeur voor ervaren projectontwikkelaar Ecopower

Ecopower realiseerde al meer dan 200 zonneprojecten op openbare gebouwen, bedrijven en organisaties van maatschappelijk belang. Toch is dit project een primeur: het is de eerste coöperatieve carport. Voor de plaatsing was een omgevingsvergunning nodig, wat bij zonneprojecten op daken niet het geval is. Het dak kreeg zonnepanelen in december 2023, de carport volgde in de zomer van 2024.

“De realisatie van een energetische carport is een pak complexer dan een zonneproject op een dak. Het grote voordeel is dat we hiermee heel wat nieuwe oppervlakte creëren voor de opwekking van duurzame stroom” Siebe Clerinckx, projectverantwoordelijke Ecopower.


Coöperatie in de energietransitie, dat is een win-win-win-win…

De lokaal opgewekte zonnestroom wordt volledig gebruikt door AZ Alma dat zo zijn energieverbruik verduurzaamt en jaarlijks 467 ton CO2 bespaart. Ook daalt de energiefactuur van het ziekenhuis, hernieuwbare elektriciteit die lokaal wordt opgewekt is immers de groenste én de goedkoopste.

“AZ Alma kiest resoluut voor duurzame zorg. Met dit project, gerealiseerd en gefinancierd door burgercoöperatie Ecopower, maken we dat ook waar op vlak van energie terwijl we zelf blijven focussen op onze kerntaak: kwalitatieve en veilige zorg.” – Fritz Defloor, operationeel directeur AZ Alma

Aansluitend infomoment voor Eeklose bedrijven door burgercoöperatie Volterra. 

De vele coöperatieve projecten in Eeklo en de concrete aanpak van dit project bij AZ Alma kunnen andere bedrijven inspireren om ook voluit voor duurzame energie te gaan. Daarom nodigden burgercoöperatie Volterra en Stad Eeklo potentieel geïnteresseerde bedrijven uit om de rondleiding op de site mee te volgen en het infomoment bij te wonen.


“Als lokale, Meetjeslandse energiecoöperatie staat Volterra helemaal klaar om nieuwe zonneprojecten te ontwikkelen én te financieren voor Eeklose bedrijven die het menen met hun duurzaamheidambities.” – Volterra


Heeft u interesse? U kunt contact opnemen met Volterra via dit formulier.
Graag samenwerken met Ecopower voor een groot project? Vul ons formulier 'Zon op uw dak' in.


Meer lezen?