Energiegemeenschappen en energiedelen, hoe zit dat?
Energiegemeenschappen zijn alom aanwezig in het energiedebat. Waar komt de term vandaan, wat zijn de nieuwe mogelijkheden en hoe kijkt Ecopower hiernaar?
Burgercoöperaties als voorbeeld
Toen de Europese Commissie in de aanloop naar de klimaatakkoorden van Parijs in 2015 op zoek ging naar manieren om burgers te activeren in de energietransitie, kwamen ze uit bij het coöperatieve model. Want burgercoöperaties voor hernieuwbare energie deden al vele jaren precies waar de Commissie naar op zoek was: het draagvlak vergroten, privékapitaal mobiliseren, leden aanzetten om energie te besparen en de burger centraal zetten in het energieverhaal.
Nieuwe regelgeving, nieuwe mogelijkheden?
De vertaling van de Europese regelgeving over energiegemeenschappen op Vlaams niveau heeft het concept energiedelen in het leven geroepen. Netbeheerder Fluvius voert de nieuwe mogelijkheden rond energiegemeenschappen gefaseerd in. Het gaat over energiedelen in een appartementsgebouw, persoon-aan-persoon verkoop en energiedelen binnen energiegemeenschappen. Dat laatste doet Ecopower al sinds 2003, toen we startten als elektriciteitsleverancier. We delen aan kostprijs de groene burgerstroom van de zonnepaneelinstallaties en windturbines van Ecopower en natuurlijk de geïnjecteerde stroom van onze coöperanten met zonnepanelen.