Burgerwind op zee
met Ecopower
en Onze Energie

Burgers nemen controle over hun energie
De 34 Belgische burgercoöperaties gaan offshore. Samen investeren we vandaag in het windpark Northwind en zijn we eigenaar van 5 windturbines in de Noordzee die volop produceren. De toekomstambities zijn groot: we willen ook participeren in de drie offshore windparken die nog gebouwd moeten worden (de Prinses Elisabeth-zones).
Met het filmpje hiernaast ben je in 5 minuten helemaal mee met burgerwind op zee.
Ook jij kan eigenaar worden van een stukje windturbine in de Noordzee.
Doe mee Word klant
Onze Energie wijst iedereen de weg
Op 18 februari lanceerden de 34 deelnemende energiecoöperaties Onze Energie. Dat nationale platform informeert over offshore burgerparticipatie en wijst iedereen de weg naar de coöperaties waar je mee kan participeren.
Mee investeren kan natuurlijk bij Ecopower.
Ben je lid van Ecopower of van een van de deelnemende Vlaamse coöperaties? Dan kan je ook klant worden bij Ecopower, de officiële stroomleverancier van Onze Energie in Vlaanderen.


Meer info? Vragen?
Op 26 februari gaven we een uitgebreid webinar over de offshore-plannen, Onze Energie en de rol van Ecopower. Je kan de opname herbekijken.
Je leest liever? Dan vind je hier ons blogartikel en hieronder het antwoord op veelgestelde vragen over Northwind, Prinses Elisabeth zone 1, de financiële aspecten van SeaCoop, aandelen en risico's, de stroomlevering en offshore windenergie. Ook op de website van Onze Energie vind je een uitgebreide FAQ.

Veelgestelde vragen
Northwind
Omdat windopbrengst sterk kan variëren wordt er met een gemiddelde gerekend. Gezien het park al 10 jaar draait, kan een goede inschatting worden gemaakt. Onderhoudscontracten, garanties en groene stroomcertificaten zijn vastgelegd voor 20 jaar. De concessie is verlengd, waardoor de windturbines nog 19 jaar kunnen produceren. Bij de verkoop van Parkwind aan AO is de fair market value berekend, wat aantoont dat de aankoop rendeert tegen 2034. Zonder groenstroomcertificaten na 2034 zijn de extra inkomsten lager maar nog steeds rendabel. Na afloop van de concessie in 2034 worden nieuwe onderhoudscontracten onderhandeld en is er kans op repowering. De zittende partij heeft een voordeel bij het verkrijgen van een nieuwe concessie: afbraak en opbouw moeten snel in elkaar overgaan.
Prinses Elisabeth zone 1
PEZ1 moet inderdaad nog worden toegewezen. Als het aan Haddock Wind wordt toegewezen, is er grote zekerheid dat we mee gaan bouwen. Zo niet, moet Haddock Wind een boete betalen en zijn de kansen verkeken voor de volgende twee zones.
De Otary-groep is zeer gemotiveerd om aanwezig te zijn in het Belgische deel van de Noordzee. Ze kunnen het zich bijna niet veroorloven om dit park niet te bouwen na toewijzing.
PEZ1 kan ook worden toegewezen aan een ander consortium dat een scherpere prijs (minder steun) heeft geboden en/of meer punten heeft gehaald op burgerparticipatie (weinig waarschijnlijk). In dat geval blijft onze investering beperkt tot AO en zoeken we naar nieuwe opportuniteiten, waaronder biedingen voor PEZ2 en PEZ3 of overnames van aandeelhouderschap in andere bestaande offshore windparken.
Allicht wel.
Gezien energiecrisis en huidig geopolitiek klimaat is er een Europese strategie om de keten en de daarbij horende industriële activiteiten sterker te verankeren bij Europese bedrijven.
Misschien komt er ook minder vraag op Amerikaanse markt, waardoor er ook minder krapte komt op de Europese markt, wat tot scherpere prijzen zou kunnen leiden.
Chinese makelij wordt ook geweerd omwille van bekommernissen van cybersecurity en veiligheid.
Er is al een levenscyclusanalyse (LCA) gemaakt in opdracht van de FOD Economie. Bij de offerte moet de indiener ook een LCA voorleggen met een gedetailleerd overzicht van het energiegebruik tijdens de bouw (beperking van het aantal scheepvaartbewegingen).
Uit de analyse blijkt dat de energie die nodig is voor de aanmaak en bouw van een offshore windturbine (inclusief fundering en bekabeling) al na één jaar wordt teruggewonnen door de verwachte productie van windenergie. Het is de bedoeling dat de windturbines meer dan 30 jaar operationeel zijn na de oplevering.
Het betreft grote turbines: voor PEZ1 bijvoorbeeld 70 windturbines van 10 MW. De tiphoogte kan oplopen tot 300 meter. Eén turbine op zee produceert ongeveer acht keer meer energie dan een turbine op land.
SeaCoop: financieel
Als PEZ1 doorgaat dan gaat het over een investering van minstens 50 miljoen euro, waarvan het grootste deel moet opgehaald worden bij burgers tegen 2030.
We maken deel uit van een consortium met partners die een hoog rendement op eigen vermogen verwachten.
Dankzij het ondersteuningsmechanisme van de overheid is er een gegarandeerde prijs per MWh, wat de inkomsten grotendeels verzekert.
We zullen ook gebruik maken van projectfinanciering. Banken staan in de rij om hieraan deel te nemen, tegen relatief gunstige voorwaarden. De financiële sector heeft nu vertrouwen in de beheersbaarheid van de risico’s op de Noordzee.
Beperkte risico’s zijn kostenoverschrijdingen tijdens de bouw, slechte windjaren en congestie op het hoogspanningsnet.
Gevaar voor sabotage is minstens even groot bij klassieke centrales en leidingen op land. De windturbines en kabels worden sowieso continu gemonitord door de uitbater. Scheepvaart is verboden en ook niet mogelijk ter hoogte van de zandbanken waarop de windturbines staan. De controle op scheepvaartverkeer boven kabels behoort tot de bevoegdheid van de federale overheid.
Om onze Noordzeestroom tot bij jou thuis te krijgen is er nieuwe infrastructuur nodig: het energie-eiland en de hoogspanningslijn Ventilus.
Voor Prinses Elisabeth 1 is het Ventilus-project nodig, waarvoor de vergunning dit jaar nog moet worden geregeld. Voor Prinses Elisabeth 2 is daarnaast de Boucle du Hainaut nodig in Wallonië.
Het nieuwe energie-eiland in de Noordzee is nodig voor Prinses Elisabeth zone 3. De netbeheerder voorziet een aansluiting op zee, vergelijkbaar met een stopcontact waarop de windturbines kunnen inpluggen. Dit gebeurt op het energie-eiland met gelijkstroom dat momenteel wordt gebouwd. Voor Prinses Elisabeth 1 en 2 volstaat de al bestaande wisselstroominfrastructuur met aansluiting naar de Belgische kust.
Deze investeringen hebben geen rechtstreekse invloed op onze participatie in Northwind of in de Prinses Elisabeth zones. Investeringen in het hoogspanningsnet worden volgens de huidige regeling doorgerekend in de elektriciteitsfactuur. Er wordt gedebatteerd over alternatieve financieringsmethoden voor deze infrastructuurkosten. Het hoogspanningstarief bedraagt minder dan 10% van de elektriciteitsfactuur voor de laagspanningsklant.
Ecopower: aandelen, dividend & rendement
Een eerste investering is 4 miljoen euro. We staan open voor een groter aandeel.
De opbrengst van het gehele project zou meer dan 6% moeten zijn.
Er zal vanuit Seacoop een dividend uitgekeerd worden naar de deelnemende coöperaties. We verwachten dat dit dividend de rendabiliteit van Ecopower zal optrekken. Deze inkomsten komen bij het geheel van inkomsten en kosten van Ecopower.
Elke investering heeft een mogelijk risico. We proberen door een goede spreiding (wind onshore, wind offshore, zon, warmtenetten) de risico’s te beperken.
Iedereen kan tot 20 aandelen van 250 euro per persoon kopen. Dus 5000 euro per persoon.
Hoewel we voor PEZ1 afzonderlijk zullen rapporteren over de aandelen gekocht voor offshore windenergie, heeft iedereen dezelfde aandelen, met dezelfde rechten en opbrengst.
Iedereen die aandeelhouder is van Ecopower is nu al mee aandeelhouder van Seacoop en zo van Aspiravi Offshore en zo van Northwind. Dat wil niet zeggen dat we geen bijkomend kapitaal kunnen gebruiken.
Nee. Dat is specifiek voor nieuwe coöperaties.
Commercieel gezien zouden we ja moeten zeggen. In realiteit zijn er veel investeringen bij Ecopower en zal er ook in de komende jaren nog veel mogelijkheid zijn om in te stappen.
Onze Energie
Wie wil investeren kan instappen bij één van de energiecoöperaties die mee in SeaCoop zitten en deel uitmaken van Onze Energie. Bij Ecopower bijvoorbeeld via www.ecopower.be/ikdoemee.
Wie nog via een andere energiecoöperatie wil instappen kan terecht op de campagnewebsite www.onzeenergie.be.
Een particulier kan niet instappen in SeaCoop en er zijn geen overkoepelende aandelen.
Er is geen overzicht van dividenden. Dat kan je telkens bij de REScoop die je interesseert terugvinden. Een REScoop is meer dan enkel dividend. Dikwijls leveren ze ook diensten aan coöperanten.
De levering in het Vlaamse Gewest is via Ecopower. Om klant te kunnen worden moet u coöperant zijn van Ecopower of van één van de Vlaamse REScoops die meedoen met Seacoop.
Stroomlevering
Op korte termijn is er geen invloed op de elektriciteitsprijs bij Ecopower. Dat wil niet zeggen dat er niets gaat veranderen. Daarvoor verwijs ik naar de voorbereidende vergadering voor de algemene vergadering die gaat over elektriciteit.
Op langere termijn, vanaf 2030 of zo kan het zijn dat er een pakket elektriciteit bij komt.
Ecopower kiest voor een eerder stabiele prijs, die tegelijk gunstig en eerlijk is.
Onze prijs is half vast – waarmee we onze projecten een behoorlijk inkomen garanderen. En half variabel, waarmee we hoge en lage kosten inrekenen. Piekprijzen worden afgetopt. Dat is eerlijk en scherp.
Offshore wind algemeen
De windturbines mogen niet gebouwd worden in de zogenaamde gravelbedden, die van belang zijn voor de natuur, en moeten daar 500 meter afstand houden.
Tijdens de bouw is er impact door geluid en vertroebeling van het water door slib. Hier moeten de best beschikbare technieken worden toegepast.
In de operationele fase zijn er voordelen: geen visserij, bijkomend substraat aan de fundering biedt schuilplaatsen en paaiplaatsen voor kleinere zeedieren en flora, die weer dienen als voedsel voor grotere vissen. Er kan ook niet gevist worden tussen de windturbines. Vorige week werd voor het eerst een vinvis gesignaleerd bij het C-park in de Noordzee.
De impact op vogels wordt gemonitord. Er is een corridor voorzien tussen de windparken voor vogeltrek. Indien nodig zullen er stilstanden worden voorzien tijdens de vogeltrek.
De overheid heeft een MER laten opstellen, die publiek consulteerbaar is.
PEZ2 en PEZ3 liggen deels in beschermd natuurgebied, wat betekent dat er een bijkomende beoordeling nodig zal zijn om aan te tonen dat er geen significante effecten kunnen optreden.
Windturbines op zee moeten robuuster zijn vanwege de uitdagende omstandigheden. Dit wordt meegenomen in het ontwerp.
De helft van de kosten betreft de fundering en het transitieplatform, die zeker 40 jaar meegaan, evenals de mast. De bewegende onderdelen zijn gevoeliger voor slijtage, maar kunnen indien nodig worden vervangen.
Alle onderdelen worden continu gemonitord om te grote schade door slijtage tijdig te voorkomen.