Stad Eeklo heeft een klimaatactieplan dat in 2030 heel ambitieus mikt op een CO₂-reductie van 63%. Eén van de acties is het project 'Zon in Eeklo' om op zo veel mogelijk daken in Eeklo zonnepanelen te voorzien. Na de stadsdaken en daken van bedrijven en verenigingen, lanceert Stad Eeklo nu in samenwerking met burgercoöperaties Ecopower en Volterra een uniek pilootproject om ook op meer daken van huurwoningen zonnepanelen te krijgen.
Gefaseerde aanpak
In een eerste fase in 2021 stelde de stad haar daken ter beschikking aan burgers om via burgercoöperaties Ecopower en Volterra zonnepanelen op stadsgebouwen te leggen. In een tweede fase werd het aanbod in 2021 ook uitgebreid naar bedrijven, scholen en verenigingen. In de twee fases samen werd er tot nu toe in totaal 719 kWp aan zonnepanelen geïnstalleerd op publieke en niet-publieke daken.
40,2% huurwoningen biedt groot potentieel
In deze derde fase wil de stad zich richten tot de particuliere woningen. In september lanceerden Energiehuis Veneco en burgercoöperaties Volterra en Stroomvloed al een groepsaankoop Zon waar inwoners van Eeklo gratis gebruik van kunnen maken. Naast het reguliere aanbod vestigt deze groepsaankoop speciale aandacht aan eigenaars-bewoners met laag inkomen. Met een aanvullende innovatieve aanpak, ontwikkeld door burgercoöperatie Ecopower, maakt de stad deze groepsaankoop binnenkort ook toegankelijk voor zonnepanelen op daken van huurwoningen. 40,2% van de particuliere woningen in Eeklo zijn immers huurwoningen; de huurmarkt in Eeklo is dus een belangrijke doelgroep om alle huishoudens in Eeklo te bereiken.
Aanbod voor huurwoningen op komst
Het nieuwe aanbod, specifiek voor de huurders en verhuurders, wordt momenteel verder uitgewerkt door de stad, Ecopower en Volterra. Alle info, voorwaarden en inschrijvingsprocedure worden later dit jaar bekendgemaakt via onze communicatiekanalen.
Na uitwerking en positieve evaluatie van het pilootproject in Eeklo, zal het model door Ecopower ook aangeboden worden aan andere geïnteresseerde openbare besturen. Deze aanpak is immers reproduceerbaar in alle steden en gemeenten in Vlaanderen die werk willen maken van hernieuwbare energie en een eerlijke, inclusieve energietransitie.