Foto header: Wikimedia, credits: Paul Anderson / Hub secured to Turbine Tower No 11


Er waren problemen vastgesteld met de pitchlagers, ook wel bladlagers genoemd, van het windproject Eeklo 2. Dit Ecopower-project van twee turbines werd in december 2011 in gebruik genomen. Iedereen die in Eeklo woont heeft de windturbines links en een rechts van de IVM-afvalenergiecentrale vast al eens zien staan.

De pitchlagers zorgen er samen met de pitchmotoren voor dat de drie wieken (bladen) van positie kunnen veranderen om optimaal wind te vangen of op de nodige momenten net géén wind te vangen. Een cruciaal onderdeel dus.

Bij het onderzoek naar het probleem werd slijtage vastgesteld ter hoogte van de standaardpositie van de wieken. Op de plaats dus die het meest belast wordt.

De oplossing? De positie van het lager 90° draaien waardoor die langer in gebruik kan blijven. Enercon-specialisten hebben deze actie succesvol uitgevoerd zonder behulp van een dure kraan.

Hoe dan? Eerst een wiek verticaal positioneren, daarna de bouten lossen en vervolgens de wiek wat laten zakken om het lager een kwartslag te draaien. Een straffe up tower repair die na de eerste analyses geslaagd lijkt, de resultaten worden verder opgevolgd. Blijkt het succesvol, dan komt later deze zomer het volgende bladlager aan bod.


Dit is een nieuwsbericht met info van het Ecopower-exploitatieteam. Op kantoor en op het terrein staan Jan, Bram, Frederik en Didier in voor onderhoud, monitoring en optimalisatie van de windturbines en zonnepanelen van Ecopower. Met dit artikel delen we met de coöperanten een stukje inzicht in hun job én het belang daarvan en in het reilen en zeilen achter de schermen bij Ecopower.