BBC Story Works brengt in de reeks 'Humanising Energy' een korte documentaire gemaakt door de European Climate Foundation met als titel 'The town taking control of their energy'. De stad die haar eigen energievoorzieningen in handen neemt, dat is Eeklo natuurlijk! De stad wordt getoond als een voorbeeld op het vlak van duurzaamheid en klimaatbeleid.
In Eeklo realiseerde Ecopower al in 2001 windturbines in handen van de lokale gemeenschap. Het begin van een mooi, duurzaam, coöperatief verhaal dat vandaag navolging vindt in heel Europa. Aan het woord in deze mini-docu is Bernadette Vandercammen, coöperant van Ecopower en Volterra en spontaan ambassadeur voor #burgerenergie. In het interview zoomt ze ook in op de zelfplukboerderij en bij de voedselteams van Eeklo.
(lees verder onder de video)
Meer over de coöperatieve windturbines in Eeklo:
- Projectfiche van de eerste windturbines 'Eeklo 1'. Deze zijn intussen afgebroken.
- Projectfiche van het tweede Ecopower-windproject in Eeklo
- Projectfiche van het derde windproject, samen met Volterra: Eeklo Huysmanhoeve
- Artikel van Gemeente voor de Toekomst over de duurzame samenwerking tussen Ecopower en Eeklo
- Artikel van Gemeente voor de Toekomst over de duurzame samenwerking tussen Ecopower en Eeklo
Ook coöperatieve zon in Eeklo
Eeklo en ecopower zetten ook in op zonnepanelen waar de lokale gemeenschap zelf eigenaar van is. Zo liggen er coöperatieve zonnepanelen op acht openbare gebouwen in Eeklo. De stad stelde daken van openbare gebouwen ter beschikking van Ecopower. De financiering gebeurt met burgerkapitaal: alle inwoners van Eeklo kunnen investeren en mee eigenaar worden. Zo blijft niet enkel de stroom maar ook de meerwaarde lokaal.
In het najaar van 2023 wordt ook het dak van het Eeklose ziekenhuis AZ Alma voorzien van zonnepanelen, wat later volgt wellicht ook een carport op de parking die lokale zonnestroom opwekt.
Samenwerking tussen stad en coöperatie in de strijd tegen energiearmoede
De keuze voor coöperatieve energieprojecten biedt ook meer mogelijkheden. Dankzij hun maatschappelijke focus delen lokale overheden en coöperaties een missie: zorgen dat de energietransitie sociaal rechtvaardig en inclusief is. In het PowerUp-project werkten Stad Eeklo en Ecopower een pilootproject uit waarbij de opbrengsten van de windturbine aan de Huysmanhoeve ook ten goede komen van mensen in (energie)armoede die niet zomaar een coöperatief aandeel kunnen kopen. Via een rollend fonds zorgt de stad voor de voorfinanciering van het aandeel waardoor ook kwetsbare huishoudens toegang krijgen tot lokale burgerenergie tegen een faire prijs. Eens getest en verbeterd, kan dit model hopelijk elders toegepast worden.